Ett 30-tal personer drabbade i lördags samman i ett knivslagsmål utanför polishuset i Skara. Två män skadades i bråket, båda uppges vara ”utländska medborgare”, men polisen vill inte svara på frågor om vilket eller vilka länder bråkstakarna kommer ifrån.

Klockan är omkring kvart i nio på lördagskvällen när polisen får larm om ett större bråk i Skara. Mitt i staden, precis utanför det helgstängda polishuset, har två gäng drabbat samman i ett slagsmål. Enligt Jens Christensen, vakthavande befäl vid polisregion Väst, är det uppemot ett 30-tal personer som slåss.

Polis och ambulans larmas till platsen. Två personer, båda män i 20-årsåldern, är knivskurna och förs till sjukhus för vård. Christensen säger till Expressen att männen är ”utländska medborgare”.

Lars Johansson är chef för avdelningen grova brott på polisen i Skövde som nu utreder fallet. Han berättar för Samhällsnytt att knivskärningarna rubriceras som försök till mord, men att ingen ännu gripits för dem.

– Vi har bra förhörsuppgifter och ingångsvärden i detta, men i nuläget har vi ingen gripen, säger han.

Enligt Johansson figurerar namn i utredningen som polisen känner igen sedan tidigare. Och han säger att allmänheten inte behöver oroa sig för att hamna mitt i ett nytt knivslagsmål i Skara.

– Jag tror inte man behöver oroa sig för det just nu i alla fall, säger han.

Men när Samhällsnytt ställer frågor om männens bakgrund och vilka länder de är medborgare i får vi inga svar.

– Jag vet inte om de är svenska medborgare, men de har varit utländska medborgare, säger han.

Kan du säga vad det är för medborgarskap det rör sig om?

– Nej, jag vet inte det. I sådana fall är de ju svenskar om de har svenskt medborgarskap. Jag har inte kollat det faktiskt.

Jens Christensen, som är vakthavande befäl på polisregion Väst, har gått ut med att de är utländska medborgare?

– Om de har svenskt medborgarskap så är de ju svenskar, så jag kan inte svara på vad de är i nuläget.

Polisen som myndighet har ju gått ut med att det är utländska medborgare? Då kan ni väl svara på vad det är för medborgarskap?

– Vi har fått in namn på de här och så kör vi det oavsett vad det är för nationalitet på dem. Sedan har vi inte tittat närmare på om det är svenska eller utländska medborgarskap på dem.

Polisen har gått ut med det här? Det är ju ett faktum.

– Jag kan inte svara för vad de har gått ut med, om de bara gått på namn och så vidare. I nuläget för vår del passar jag den frågan.

Han vill heller inte svara på om det är gäng från två olika nationaliteter som drabbat samman med varandra.

– Jag svarar inte på de frågorna, jag passar på dem, säger Lars Johansson.

Samhällsnytt har pratat med Tommy Gustavsson, stationsbefäl i Skara, men han har ingen mer information om slagsmålet. Vi har även sökt Jens Christensen men han har inte gått att få tag på.