För två år sedan hittades kvarlevorna av en man i södra Halland. Efter att polisen gjort en rekonstruktion av mannens ansikte hoppas man på att tips från allmänheten ska kunna avslöja hans identitet.

Det var i januari 2020 som kroppen påträffades i ett skogsområde i Hällede i Laholms kommun. Då det fanns skador på kroppen inleddes en förundersökning om mord.

– Vi kunde ganska snart se att kroppen utsatts för någon form av våldsbrott och startade därför en förundersökning. Trots att vi nu sökt i fler än 50 länders dna-register har vi inte fått fram någon identitet, säger Lars-Gunnar Perlinger vid dödsfallsgruppen i polisområde Halland.

Den omfattande undersökningen av mannen har bland annat genomförts med metoderna kol-14 och kol-13. Resultatet visar att han föddes utanför Skandinavien i mitten av 1980-talet och den odontologiska undersökningen visar att hans tandarbeten kan ha gjorts i Östeuropa.

– Enligt analyserna var mannen mellan 30 och 40 år när han dog, och cirka 1,75 till 1,80 meter lång. Han har avlidit någon gång efter 2015 men spår på platsen visar att han har lagts där på sommaren eller hösten 2019. Detta kan betyda att brottet skett på en annan plats än där kroppen hittades, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Anlitade arkeolog

I fjol anlitade polisen arkeologen och konstnären Oscar Nilsson som rekonstruerade ett ansikte med utgångspunkt av skallens form och övrig information från utredningen. Bilderna har skickats ut på en ny sökning till ett stort antal länder utan resultat. Nu hoppas man på att någon ur allmänheten ska känna igen mannen.

Enligt Perlinger vill man först och främst få veta vem mannen var men är även måna om att få in andra uppgifter och iakttagelser från Laholm och området kring Hällede sommaren och hösten 2019.

Den som känner igen mannen på bilden eller har andra uppgifter som kan föra polisens utredning framåt uppmanas kontakta polisen på telefon 114 14 alternativt Polismyndighetens webbplats polisen.se.