En typ av åldringsbrott som ökat kraftigt på sista tiden är att slita av offren deras smycken, oftast guldhalsband. Nu går polisen ut med en uppmaning till allmänheten att undvika att ha halsband på sig när man beger sig ut på stan.
Det är polisen i Göteborg som går ut med rådet efter att en våg av rån med halsbandsryckningar hemsökt staden. I förra veckan skedde flera sådana personrån varje dag och siffran fortsätter att stiga.
LÄS MER: 75-årig funktionshindrad kvinna utsatt för gaturån – fick guldhalsband avslitet
Stefan Gustafsson, som är presstalesperson på Polisregion Väst, säger till SR att man utgår från att det rör sig om en gruppering med flera gärningspersoner. Han berättar att det i huvudsak är äldre personer som halsbandsryckarna ger sig på – främst rörelsehindrade kvinnor med rullatorer.
Gustafsson uppger att man inom polisen är “väldigt bekymrade” och att man “känner mycket för offren”. Han medger att det är svårt att inte “bli förbannad” på kriminella som på det här sättet ger sig på de svagaste och mest skyddslösa. Samtidigt råder Gustafsson alla äldre att undvika ha på sig halsband när man beger sig ut på stan.
Smycken som stjäls från äldre kan förutom att betinga ett högt penningvärde ofta ha ett ännu högre affektionsvärde, vara en släktklenod, något man fått i present av en avliden make osv. Förlusten kan därför vara svår att bära även om man får ersättning från sitt försäkringsbolag.
Till detta kommer också den känsla av otrygghet och rädsla som att bli offer för ett sådan brott innebär, en känsla som kan sitta i länge och vara socialt handikappande.
LÄS ÄVEN: Polisen varnar för våg av åldringsbrott – ”Öppna inte dörren, släpp inte in någon”
Personrån har blivit ett allt vanligare inslag i den svenska stadsbilden. Vid sidan av ungdomar som rånas på sina mobiltelefoner och märkeskläder är åldringar som i det aktuella fallet en utsatt grupp. Gäng och ligor har sett ut gruppen som enkel att begå brott mot.
Tidigare har polisen rekommenderat äldre att inte öppna när det ringer på dörren. Detta efter vågor av åldringsbrott mot äldre i deras hem.
Polisen i Göteborg vill inte uppge vilka signalement man har på gärningspersonerna. Tidigare har både polisen och SVT gått ut med uppgifter om att åldringsbrott generellt nästan uteslutande begås av utländska och/eller romska ligor.
Ingen har ännu gripits för halsbandsslitningarna i Göteborg.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.