I ett kontroversiellt utspel kallar nu företrädare för Amnesty International polisens upprätthållande av restriktioner mot smittspridning i invandrardominerade områden för “systematisk rasism” och “brott mot de mänskliga rättigheterna”.
– Nedstängningarna i Europa har förvärrat våra farhågor kring hur mänskliga rättigheter hanteras av polis. Upprätthållandet av nedstängningen har lett till diskriminering med en oproportionerligt stor effekt på etniska minoriteter och flyktingar, säger Marco Perolini på Amnesty International till utrikeskorrespondent Lena Scherman på SVT Nyheter i en intervju där inga kritiska frågor kring rapporten ställs.
Perolini hävdar att “det är en utveckling som finns i många europeiska länder” och att polis och andra brottsbekämpande myndigheter “brutit mot mänskliga rättigheter” när de i invandrarområden försökt upprätthålla de restriktioner som länderna infört.
LÄS ÄVEN: Invandrarområden i Frankrike undantas från karantänregler för att undvika upplopp
Kritiker invänder dock att efterlevnaden av gällande regler varit dålig i dessa områden, vilket lett till att polisen oftare tvingats till ingripanden där. Påståendena från Amnesty motsägs också av rapporter som berättar att polisen tvärtom sett genom fingrarna med den bristande respekten för smittskyddsrestriktioner i invandrarområden.
Exempelvis visar läckta officiella dokument i Frankrike att beslut tagits att inte upprätthålla karantänsreglerna i de problemtyngda invandrardominerade bostadsområdena. Detta för att “undvika upplopp”.
Frankrike är ett av de länder som pekas ut av Amnesty för att ägna sig åt systematisk polisiär rasism och brott mot de mänskliga rättigheterna. Andra länder som nämns är Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland, Italien, Rumänien, Serbien, Slovakien, Spanien, Storbritannien och Ungern.
Enligt Amnesty ägnar sig myndigheterna i dessa länder åt “överdriven och olaglig maktanvändning”. Som sådan omnämns bland annat poliskontroller, böter, obligatoriska coronatester och skärpt bevakning av migrantläger.
– Det har begränsat de mänskliga rättigheterna hos marginaliserade grupper och personer som upplevt stigmatisering, diskriminering och våld redan innan pandemin, anser företrädare för Amnesty.
LÄS ÄVEN: Grekland bannlyser 22 ”hjälporganisationer”
Den rapport som ligger till grund för uttalandena har gjort i samarbete med så kallade NGO-organisationer. Dessa har vid upprepade tillfällen fått skarp kritik för att ägna sig åt migrationspolitisk aktivism och hjälpa människosmugglare att föra in illegala migranter i Europa.
Nyligen kunde Samhällsnytt berätta att 22 sådana organisationer förklarats icke önskvärda i Grekland efter att ha ägnat sig åt omfattande införsel av illegala migranter i landet, vilket bland annat lett till en kraftig ökning av brottsligheten.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.