Katrineholm, under ledning av stridbare socialdemokraten Göran Dahlström, är en av de kommuner där man nu förbjuder det problemtyngda och förnedrande hitresta gatutiggeriet. Många gläds åt att ordningen återställs men några är missnöjda. En av dem är prästen Karola Lindkvist Wahlbeck som nu ska lära tiggarna kringgå förbudet genom att lära upp dem till gatuartister. Det rapporterar Katrineholms-Kuriren.

Det var i måndags som kommunfullmäktige i demokratisk ordning, men till ackompanjemang av en del protester från bland annat Vänsterpartiet, röstade igenom ett tiggeriförbud. En som inte tycker att man behöver följa beslutet är prästen Karola Lindkvist Wahlbeck.

Hon kallar förbudet ”människofientligt” och drar nu igång en studiecirkel för de hitresta tiggarna där de bland annat får lära sig att slå på trumma så att de sedan kan hävda att de är gatuartister och inte tiggare. Enligt kommunens ordningsstadgar är det fortfarande tillåtet att samla in pengar ”i samband med framförande av gatumusik”

Karola är övertygad om att romerna som reser till Sverige från Rumänien och Bulgarien kommer hit för att arbeta men sedan tvingas försörja sig genom tiggeri därför att de inte kan svenska och därför att de svenska kommunerna inte erbjuder dem några språkkurser. Samtidigt tycker hon att gatutiggare borde klassas som ett yrke av kommunen.

En del förberedelser återstår innan Karola kan dra igång sin studiecirkel. Hon tänker sig också att den ska avslutas med ett stort examensprov där de till gatuartister omskolade tiggarna ska få framföra en stor offentlig gatukonsert.