Västrabokyrkan i Växjö är till salu och en rumänsk-ortodox församling vill köpa den. Men Svenska kyrkan säger nej och vill hellre sälja byggnaden till två muslimska föreningar – eftersom de kan betala mer.
– Det är såklart vår förhoppning att ha vår egen kyrka, säger prästen Laurentiu Draghicenoiu till Samnytt.

Varje söndag samlas rumänsk-ortodoxa församlingen i Växjö i ett litet kapell intill Växjö station.

– Vi hyr Tegnérkapellet varje söndag. Men vi hyr även andra kyrkor från Svenska kyrkan under veckorna när vi har andra firanden, berättar kyrkans präst Laurentiu Draghicenoiu för Samnytt.

Varje gudstjänst är det ett 50-tal personer som samlas i Tegnérkapellet. Fler ryms helt enkelt inte i den lilla kyrkobyggnaden, som egentligen är ett begravningskapell med bara ett fåtal sittplatser.

Ett 50-tal samlas till rumänsk-ortodox gudstjänst i Växjö varje söndag. Foto: Rumänsk-ortodoxa kyrkan

– Församlingen är större, men vi kan inte vara fler för våra gudstjänster är begränsade, förklarar Draghicenoiu.

Lockar ukrainska flyktingar

De senaste åren har den rumänsk-ortodoxa församlingen fått en liten tillströmning av ukrainska flyktingar. De är, liksom rumänerna, ortodoxt kristna. Även om de inte kan rumänska, så föredrar de en kyrka som liknar en de är vana vid från hemlandet.

– Liturgin är samma på varje språk. Liturgin är för en ortodox kristen något vi nästan kan innantill. Så det är inte ett problem för dem att gudstjänsten är på rumänska. De biktar sig och tar emot nattvarden. Det är naturligt, säger Draghicenoiu.

– Gudstjänsterna är likadana för alla nationaliteter. Den ortodoxa kyrkan är inte en nationell kyrka, det är samma kyrka som funnits från begynnelsen. Det innebär att den är samma i varje land.

Laurentiu Draghicenoiu påpekar också att de har svenska besökare som läser böner på svenska, och att en präst från Stockholm hjälpt till att översätta gudstjänsterna till svenska.

– Vi bor ju i Sverige, konstaterar han.

Vill köpa övergiven kyrka

I augusti 2023 hålls den sista gudstjänsten i Västrabokyrkan i Växjö; en kyrka byggd på 50-talet. Det är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) som tas ur bruk.

Sista gudstjänsten. Foto: Västrabokyrkan

När kyrkan sätts ut till försäljning så lägger den rumänsk-ortodoxa församlingen ett bud på den. Laurentiu Draghicenoiu vill inte avslöja hur mycket hans församling bjudit.

– Det är såklart vår förhoppning att ha vår egen kyrka. Vi gör vad vi kan för att det ska bli möjligt, säger han.

De senaste dagarna har det hållits möten gällande försäljningen, men prästen har när Samnytt pratar med honom ännu inte fått något nytt besked om försäljningen.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

Kan bli moské

Den lilla ortodoxa församlingen är nämligen inte de enda som vill köpa Västrabokyrkan. Det har även kommit in bud från två muslimska föreningar.

Den ena är Bosniakiska Islamiska Samfundet i Växjö. Den andra Växjö muslimska samfundet. Enligt medieuppgifter har de muslimska föreningarna bjudit drygt tolv miljoner kronor för Västrabokyrkan, vilket är långt mer än den rumänsk-ortodoxa församlingen kan betala.

Om de muslimska föreningarna får köpa Västrabokyrkan så blir den i så fall Växjös andra moské. En annan moské byggs nämligen för fullt just nu, bara ett par kilometer bort. På andra sidan stadsdelen Araby.

Moské under uppförande i Växjö. Foto: Växjö muslimer

Den moskén kommer bli tusen kvadratmeter stor och ha en 26 meter hög minaret. Stiftelsen Växjö muslimer, som står bakom bygget, har redan sedan flera år tillbaka tillstånd för böneutrop.

Socialdemokraten Maria Karlsson, som är ordförande för kyrkorådet i Svenska kyrkan i Växjö, vill helst sälja Västrabokyrkan till de muslimska föreningarna. Helt enkelt eftersom de betalar mer.

– Vår principiella hållning är att vi vill sälja till den som betalar mest, säger hon till Smålandsposten.

Förordar kristen ägare

Men det är något som EFS, vilket är en inomkyrklig rörelse inom Svenska kyrkan, motsätter sig.

– Vi har ett årsmötesbeslut som säger att vi ska förorda en verksamhet i kristen regi. Så står det. Och det ska vi som styrelsemedlemmar arbeta efter, säger den lokala EFS-ordföranden Barbro Tyrberg till Samnytt.

Barbro Tyrberg. Foto: Linnéuniversitetet

De hägrande muslimska silverpenningarna har rivit upp en konflikt inom Svenska kyrkan kring vem som har rätt att besluta om försäljning av den numera övergivna kyrkan. Under måndagen hölls ett möte och under tisdagen hålls ytterligare ett.

– Vi har möten om det hela tiden kan man säga. Vi ska försöka reda ut saker och ting med pastoratet. Det har blivit lite fel när det gäller tolkning av avtal som har föregått det här, och det som det har ändat i är olyckligt, säger Barbro Tyrberg.

Tyrberg tycks emellertid övertygad om att Västrabokyrkan åtminstone inte kommer att bli en ny moské.

– Det finns inga tveksamheter. Vi är ägare och då är det vi som beslutar, säger Barbro Tyrberg till Samnytt.

Samnytt har även sökt Maria Karlsson (S) samt Bosniakiska Islamiska Samfundet i Växjö och Växjö muslimska samfundet.