Serbiens president Aleksandar Vučić säger i en långintervju med schweizisk media att ingen politisk ledare i väst vill nå fred eller ens prata om fred när det gäller Ukraina-kriget.
– Fred är nästan ett förbjudet ord, hävdar presidenten.

Det är tidningen Die Weltwoche som i söndags publicerade en långintervju med Serbiens president Aleksandar Vučić.

LÄS ÄVEN: Nato-planen: 100 miljarder euro till Ukraina – ska ”skydda” från Trump

Det är en intervju i nära en timme med Vučić som har varit president i landet sedan 2017 och dessförinnan var landets premiärminister sedan 2014. Intervjun berör bland annat ämnen som Ukraina-kriget, Nato men även fred.

President Aleksandar Vučić som har god relation till Rysslands president Vladimir Putin är också tydlig i sin kritik och fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

I intervjun berättade den schweiziske journalisten för Vučić att ledare i väst hävdar att Putins mål är att erövra fler länder i Europa – efter Ukraina. Den serbiske presidenten fick frågan om Putin är en imperialistisk ledare vars agenda är att erövra fler länder.

Vučić svarade att han ser annorlunda på det som händer och lyfte att konflikten är komplicerad. Han drog fram en liknelse mellan Kosovo och det som under många år pågått i Donbass i östra Ukraina.

– Det är mer komplext och det är mycket mer komplicerat. Och om man vill göra sådana här ekvationer då är min fråga vad gjorde ni med Serbien 1999 och 2009, men då finns det aldrig några svar.

Alla pratar om krig – ingen om fred

Enligt den serbiske presidenten ökar sannolikheten varje dag att ett stort krig bryter ut i Europa. Vučić hävdar att Nato-länderna inte kan acceptera en förlust i Ukraina samtidigt som allt står på spel för Rysslands president Vladimir Putin.

– Alla pratar bara om krig. Ingen vill nå fred, ingen pratar om fred. Fred är nästan ett förbjudet ord. Snälla, se detta. De säger att vi måste vinna för att säkra en framtida fred men ingen pratar om fred, säger Vučić.

Han är även kritisk till idéerna att hålla fredssamtal där Ryssland inte ens tillåts delta.

– Okej, sen en fredsförhandling. Men du måste ha den andra sidan vid förhandlingsbordet också. Det är väldigt underligt för mig att ingen faktiskt ens försöker stoppa kriget.

LÄS ÄVEN: Stoltenberg: Mer vapen till Ukraina är vägen till fred

”Leker stora hjältar”

Enligt Vučić tror västvärldens ledare att de enkelt kan besegra Putin genom att trötta ut och försvaga honom via kriget i Ukraina. Den serbiske presidenten sade att det är varför västvärldens ledare inte är intresserade av en fredsförhandling.

LÄS ÄVEN: HÄR är Natos RÖDA LINJER – ”Ukraina kan kollapsa”

Vidare framförde Vučić att Natos plan är att sedan gå in i Ukraina och att den geografiska landyta som vi idag känner till som Ryssland sedan kommer att ändras. Men även ett scenario där Putin då avsätts.

– Dagens europeiska ledare leker stora hjältar men de har inte berättat för sina folk att de kommer få betala ett väldigt högt pris, sade Vučić.

LÄS ÄVEN: EU-toppen: Européer måste vara villiga betala priset för stöd till Ukraina

Se korta klipp från långintervjun:

Se hela intervjun i Die Weltwoche:

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD överens: Minst 100 miljarder till Ukraina