När coronaviruset nu snart går in på sitt tredje år ser omikron-varianten ut att bli den dominerande versionen av viruset. Och den beskrivs nu av en professor som likvärdig med en kraftig förkylning.

Världen fortsätter att stänga ner på grund av covidviruset. Det gör även Sverige om än inte lika drastiskt som i andra länder. Tittar man på den totala dödligheten år 2020 var den faktiskt lägre än alla år fram till 2010 samt år 2012. Trots detta pågår fortfarande nedstängningar, inskränkningar och krav på covidpass.

LÄS MER: Ekeroth: ”Coronahysterin avslöjar människans sämsta sida”

Statsradion rapporterade igår om att omikron-varianten av corona-viruset ser ut att ta över allt mer, i likhet med vad som händer i andra länder. Och nu går infektionsprofessorn Anders Sönnerborg ut och meddelar att det är närmare omöjligt att särskilja en kraftigare förkylning från en coronavirusinfektion.

– Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att särskilja en kraftigare förkylning och en coronavirusinfektion i dagsläget, säger han till SVT.

Milda symptom

För några veckor sedan rapporterades om omikron i Sydafrika där det konstaterades att det sprider sig snabbt, men att symptomen är milda. Det handlade om mildare förkylningssymtom, som smärta i leder och hosta där de flesta kurerade sig hemma. Detta gällde även äldre samt de med underliggande diagnoser.

– I Storbritannien har man sett tendenser på att symptomen var mildare även med delta under hösten, så det är svårt att säga om det är distinkta skillnader mellan varianter eller om det huvudsakligen är ett resultat av vaccinationen, säger Sönnerborg.

Men att vaccinering skulle vara orsaken till de milda symptomen kan ifrågasättas, i alla fall för Sydafrika. Som nämnt så konstaterades att symptomen även där var milda. Men endast 44 procent av landets vuxna befolkning är vaccinerade med två doser, enligt Sydafrikas officiella statistik.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Minister erkände – ”Inget medicinskt berättigande för corona-pass”