Medan coronaviruset sprider sig i världen – även Europa – och land efter land stänger ned sina gränser påstår man sig från officiellt svenskt håll att beredskapen är god. Samtidigt sägs det att risken för att smittan ska nå Sverige är mycket låg. Detta riktar Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, kritik mot.

I Italien pågår det värsta utbrottet utanför Asien där tre människor hittills har dött.

I SVT Aktuellt har Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell uppgett att man ska akta sig för att ta ut katastrofer i förskott och att det inte finns skäl för att oroa sig för en pandemi.

Detta förhållningssätt menar Björn Olsen är fel.

– Världshälsoorganisationen själv har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna, säger han till TT.

Tidigare har Olsen även sagt att han tror att Sverige är dåligt förberett men att det antagligen pågår ett intensivt arbete för att komma tillrätta med det.

– Om det drämmer till blir vi för överraskade, vilket ökar risken för en onödig pandemisk spridning. Det här är inget vi kan ta när det kommer.

LÄS ÄVEN: Antalet corona-smittade nu högre i Italien än Hongkong

– Ordet ”bara” har smugit sig in. Att om viruset sprider sig i Sverige drabbas ”bara” de äldre och sjuka. Vi måste ta hand om dessa på ett mänskligt sätt. Att avfärda risken för den här sköra gruppen i samhället blir djupt stötande, säger han till TT.

Olsen får mothugg av Anders Tegnell som menar att risken inte alls tonats ned.

– Vi har tagit det här på väldigt stort allvar. Vi når ut med information snabbt och har gjort en omfattande risksanering, säger han till TT.

Vidare menar Tegnell att det inte är någon idé att oroa sig för framtiden som alltid är oklar.