En ny europeisk rapport varnar för att elnätet i EU går mot ökande instabilitet i takt med att fossil kraft ersätts av väderberoende energi. Flera länder bygger snabbt ut gaskraft som buffert – men Sverige saknar både strategi och reservkapacitet. Industrin i södra Sverige riskerar att bromsas av elbrist, så länge ingen ny planerbar produktion finns på plats.
EU:s kraftnät pressas av den snabba utbyggnaden av förnybar el. Enligt European Resource Adequacy Assessment (ERAA) växer andelen sol- och vindkraft kraftigt, från 200 till 363 GW på fem år. Samtidigt tappar fossilbaserad kraft konkurrenskraft på grund av låga elpriser – men utan den försvinner viktig planerbar kapacitet.
Rapporten varnar för att systemet inte hinner anpassa sig: ”Dessa förändringar sker i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver ERAA.
För att möta effektbristen föreslår man att EU-länderna bygger ut 50 GW ny gaskraft. Men svaga marknadssignaler avskräcker investerare från att satsa på sådana projekt.
EU-länder rustar med gaskraft – Sverige står still
Tyskland planerar 20 GW ny gaskraft genom ett statligt auktionssystem. Polen och Italien bygger också nya anläggningar med stöd från sina regeringar. Dessa moderna gasverk ses som en nödvändig brygga tills mer stabila lösningar finns – och på sikt kan de drivas med biogas eller vätgas.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
LÄS ÄVEN: Rapport om vindkraften varnar för instabilt och dyrt elsystem
Sverige däremot har ingen strategi för gaskraft och har heller inte ersatt den effektreserv som avskaffades i mars 2025. Karlshamnsverket, som tidigare stod i beredskap, är inte längre kontrakterat, vilket innebär att södra Sverige saknar reservkapacitet under kalla vinterdagar.
– Vi kan inte vänta på ny kärnkraft. Gasturbiner är den enda realistiska lösningen på kort sikt, säger Magnus Genrup, professor i kraftteknik vid Lunds universitet i en kommentar till Tidningen Näringslivet.
Södra Sverige Europas mest utsatta område
Södra Sverige, särskilt elområde SE4, pekas ut som mest sårbart i hela Europa enligt ENTSO-E. Svenska kraftnät räknar med ett effektunderskott på 7 700 MWh/h vid normal vinter – motsvarande sju kärnkraftsreaktorer.

Sydsvenska Handelskammaren larmar om att över 2 500 MW i planerade företagsinvesteringar bromsas på grund av brist på tillgång till effekt. Flera företag avstår helt från att ställa sig i kön när de inser att el inte kan levereras före 2030.
– Gaskraft är helt nödvändig för industrins framtid i södra Sverige, konstaterar Johan Eklund, vd på Handelskammaren, i full enighet med Magnus Genrup.
Ny reservlösning dröjer – förhandlingar med EU pågår
Svenska kraftnät arbetar nu med att införa en ny ”strategisk reserv” som ersättning för den tidigare effektreserven, men detta kräver godkännande från EU-kommissionen.
Olle Berglund, elmarknadsutvecklare på Svenska kraftnät berättar att man väntar på ett beslut om skattepengar i statsstöd. Innan det är klart kan inga aktörer bjudas in för att lämna anbud.
LÄS ÄVEN: Miljardförluster för Vattenfalls vindkraft – fortsätter ändå storsatsa
Han förklarar att den nya reserven till stor del styrs av EU-regler, där rättvisa konkurrensvillkor påstås vara ett viktigt fokus.
Magnus Genrup är övertygad om att det gamla Karlshamnsverket kommer att få en roll igen och kallar det ”oansvarigt” om det inte dras igång i händelse av elbrist i vinter.
Förslag på möjliga lösningar
Det finns dock förslag på hur investeringar kan påskyndas. Enligt Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren, skulle pengar från Svenska kraftnäts flaskhalsintäkter – idag över 60 miljarder kronor – kunna användas för att stötta ny planerbar produktion.
Han föreslår också att investerare får garantier om att deras anläggningar kan användas för att lösa nätbegränsningar, vilket gör satsningen mer lönsam.
Ett annat alternativ vore att kräva att ny sol- eller vindkraft kombineras med planerbar kraft, som en gasturbin, vilket skulle skapa stabilitet samtidigt som det förbättrar lönsamheten:
– En vindkraftspark är fantastisk när det blåser. Men om man också bygger in en gasturbin som levererar el när det inte blåser – då blir kalkylen mer hållbar, förklarar Tryding.
Sverige riskerar stå oförberett
Medan resten av EU rustar för framtidens elförsörjning med övergångslösningar som gaskraft och kapacitetsmarknader, riskerar Sverige enligt larmrapporten att stå oförberett. Utan en tydlig strategi hotas både försörjningstrygghet och industriell tillväxt – framför allt i södra Sverige, konstaterar rapportförfattarna.
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.