Lars Vilks ägnade sig åt att ”förfölja och demonisera” muslimer och spred ”utplåningsretorik” med ”folkmord” som mål. Det hävdar Ylva Habel, rasismforskare på Uppsala universitet.
”Mitt tålamod är för länge sedan slut med rasismens apologeter”, skriver hon på Twitter.

Under söndagen avled konstnären Lars Vilks i en trafikolycka utanför Markaryd. Många sörjer konstnärens död – till och med statsminister Stefan Löfven (S) har uttryckt bedrövelse.

”Det är med stor sorg jag i går mottog beskedet att Lars Vilks och två poliser omkommit i en bilolycka. Vilks har tvingats leva i ofrihet p.g.a. att han nyttjade sin yttrandefrihet och poliserna jobbade för att skydda honom. Mina tankar finns hos de anhöriga, vänner och kollegor”, skrev Löfven på Twitter efter dödsbudet.

Faksimil

Arg rasismforskare till attack

Men det är inte alla som är ledsna över att Lars Vilks har dött. Inte minst är det tusentals muslimer som gläds över hans bortgång. Vilks levde sedan 2007 med personskydd från polisen efter att ha tecknat profeten Muhammed som en hund – något som retat upp miljoner av hans anhängare världen över.

LÄS MER: Muslimer i Sverige jublar över Lars Vilks död: ”Brändes som en rullande gris”

LÄS OCKSÅ: VIDEO: Invandrare firar Lars Vilks död med fyrverkerier och tårtor

En annan person som inte sörjer Lars Vilks död är Ylva Habel, rasismforskare på Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, samt lektor på Södertörns högskola. I en serie inlägg på Twitter går hon istället till angrepp mot den nyligen avlidne konstnären.

”Lars Vilks har aldrig agerat eller tala för demokrati och yttrandefrihet. Att genom rasism förfölja och demonisera redan försöfljda [sic!] grupper — det är att bidra till att tycka ihjäl dem. Det är utplåningsretorik, inget annat. Och utplåningsretorik har ett särskilt mål: FOLKMORD”, skriver hon.

I andra inlägg fortsätter hon med att: ”Klockan för normalisering av rasism och nynazism är någon knapp minut i tolv. Och ändå har nu Sverige stadfäst att ’vi’ ska hurra hela vägen fram till ytterligare folkmord” samt: ”Mitt tålamod är för länge sedan slut med rasismens apologeter.”

Attackerar andra vänsterforskare

Ylva Habel har de senaste åren gjort sig känd för att angripa andra vänsteraktivistiska forskare, ofta för att de inte är afrikaner som hon. En av dem hon flera gånger gett sig på är rasismforskarkollegan och Expo-grundaren Tobias Hübinette, som hon anklagat för att ägna sig åt ”antisvart rasism och misogyni”.

Faksimil

Uppsala universitet beskriver Ylva Habels forskning på följande sätt:

”Ylva Habel är forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, med en bakgrund som filmvetare. I hennes interdisciplinärt präglade forskning om fältet antisvart rasism ingår Black Studies, afrodiasporiska, intersektionella och postkoloniala perspektiv, samt kritiska vithetsstudier. I sin nyligen påbörjade forskning om exceptionalistiska affekt-ekonomier fokuserar hon på diskursiva relationer mellan samtida svenska och holländska debattklimat.”

Samnytt har sökt Ylva Habel.