Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi får mothugg sedan hon jämfört Anne Franks öde med den informationsplikt av illegala invandrare som regeringen utreder. “Märta Stenevis relativisering och förminskning av Förintelsen är djupt osmaklig och historielös”, tycker Judiska ungdomsförbundet.

Det är under onsdagens partiledardebatt som MP-språkröret tar upp ödet för den judiska tonårsflickan i Amsterdam under andra världskriget.

– I skolan har vi alla läst Anne Franks dagbok. Flickan som illegalt och utan giltiga papper befann sig på en vind i Holland i två år, inleder hon.

– Hon angavs av personer som bara följde lagen.

“Angiverilag”

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Regeringen tillsatte i juni i år en utredning för att “stärka återvändandeverksamheten”. Bland annat ska möjligheterna att införa en informationsplikt för att få tag på människor som vistas illegalt i Sverige utredas.

Den definieras i utredningsdirektivet som “en skyldighet för kommuner och myndigheter att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

Oppositionen tolkar förslaget som en “angiverilag”, och trots att inget lagförslag ännu presenterats har demonstrationer och protester annordnats mot det.

Nu drar alltså Märta Stenevi under en partiledardebatt paralleller till andra världskriget, Förintelsen och Anne Franks öde.

“Farlig romantisering”

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller dock inte med Stenevi i hennes jämförelse.

– Vi utreder hur Sverige ska ha en lagstiftning där staten talar med en gemensam och genomtänkt röst, så att det inte går att stanna kvar i landet om man har utvisningsbeslut. Det är vad det här handlar om. Exakt hur det ska gå till, det ska utredningen titta på, svarar han.

– Jag tycker att det finns en farlig romantisering av skuggsamhället. Inte minst i det parti som Märta Stenevi företräder. Vi pratar om tiotusentals personer som fått avslag, men där föräldrarna vägrar lämna landet.

“Osmaklig och historielös”

Och Stenevis utspel väcker reaktioner från fler håll. En av dem som reagerar är Daniel Schatz, skribent och filosofie doktor i statsvetenskap.

“Som barnbarn till överlevande från Förintelsen kräver jag en ursäkt av Stenevi”, skriver han bland annat på Twitter.

Faksimil

Reaktioner kommer även från Judiska ungdomsförbundet.

“Märta Stenevis relativisering och förminskning av Förintelsen är djupt osmaklig och historielös. Kritisera regeringens förslag men sluta med dessa jämförelser”, skriver ungdomsförbundet på samma sociala medium.

Faksimil

Fotnot: Familjen Frank vistades inte illegalt i Nederländerna, vilket Märta Stenevi antyder. Däremot blev Anne Frank statslös när den nazityska regimen drog in hennes tyska medborgarskap efter att Nederländerna ockuperats.