➤ SYSSELSÄTTNING Ett av den rödgröna regeringens mest profilerade löften och åtaganden är det om att med arbetsmarknadspolitiska reformer se till att Sverige år 2020 har den lägsta arbetslösheten i hela EU. Deadline kryper allt närmare och internationell statistik visar att Sverige inte klättrar i sysselsättningsligan, utan tvärtom sjunker.

Många bedömare ansåg redan när målet uttalades att det var orealistiskt, inte minst relaterat till Sveriges migrationspolitik, där en absolut majoritet av migranterna går direkt ut i långvarig arbetslöshet och inte ens hälften har arbete efter nio år i landet. Regeringen har emellertid inte velat backa från utfästelsen trots att det mesta pekar i riktning mot att målet inte kommer att klaras.

Eurostat är den institution som mäter och jämför EU-ländernas arbetslöshet. När den rödgröna regeringen tillträdde 2014 låg Sverige på tolfte plats i EU:s sysselsättningsliga. Sedan dess har Sverige halkat ned till en sextonde plats.

Sverige har idag en arbetslöshet på strax under 7 procent. Det ska jämföras med Tjeckien som idag har EU:s lägsta arbetslöshet med under 3 procent.

En avgörande skillnad mellan dessa två länder är att Tjeckien har ett mycket litet sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda medan Sverige har det näst största i hela EU. Detta beror i sin tur på att länderna har fört en migrationspolitik som skiljer sig markant åt.

I en intervju med SVT undviker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att svara på hur regeringen mer konkret planerar att nå det uppsatta målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Hon säger dock att regeringen inte har övergett målsättningen:

– Vi styr ju mot det här målet, och det är det som är i fokus för regeringens politik, så vi kommer att behöva göra ännu mer.

Johansson kommenterar Sveriges blygsamma sextonde plats i EU:s sysselsättningsliga med att ”det är glädjande att det går bra också för andra länder”. Hon menar också att den högkonjunktur som Sverige nu upplever är den rödgröna regeringens förtjänst.