Kritiken som Riksrevisionen riktat mot regeringen, om brister avseende att säkra skyddsutrustning för vårdpersonal under pandemin, tillbakavisas.

Enligt Riksrevisionen fanns kända brister i Sveriges lager av skyddsutrustning redan före pandemin och problemet med regionernas och kommunernas försörjningsberedskap hade påtalats flera gånger innan den slog till.

LÄS ÄVEN: Wuhanlabbet nu pandemins mest troliga källa

Riksrevisionens granskning visar att statens arbete med att säkra tillgången på skyddsutrustning inte var effektivt. Insatserna dröjde, bland annat på grund av brister i förberedelser och samverkan.

Myndigheten anser att regeringen tillsammans med ansvariga myndigheter långt tidigare borde ha gjort mer för att åtgärda bristerna.

”Regeringen och ansvariga myndigheter har varken ställt tydliga krav på beredskapslager eller erbjudit vägledning om hur de ska byggas upp”, skriver riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar.

LÄS ÄVEN: Pandemin lönsam för läkemedelsjättarna – tjänar 1 000 dollar per sekund

Redan då regeringen i mitten av mars 2020 gav Socialstyrelsen i uppdrag att säkra varuförsörjningen i vård och omsorg var det brist på skyddsutrustning. Samtidigt ökade förbrukningen och priserna steg.

Avvisar kritiken

Socialminister Lena Hallengren uppger att ansvaret för att ha tillräckliga lager av medicinsk utrustning ligger på regioner och kommuner.

– I efterhand önskar alla att vi haft andra lager och det arbetas det nu med med nationellt, regionalt och lokalt, säger Lena Hallengren till statsradion.