➤ Som Samhällsnytt tidigare rapporterat, kopierade Moderaterna nyligen ett gammalt SD-förslag om att göra det möjligt att sätta in militär för att bistå polisen i arbetet med att få bukt med den grova brottsligheten och återta kontrollen i de invandrartäta miljonprogramsförorterna som i vissa fall förvandlats till laglöst land. Förslaget får nu tummen ned från den rödgröna regeringen.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i en kommentar till M-förslaget att det ”inte finns någon militär lösning på integrationsproblemen” och att förslaget är ett försök att ta ”en genväg” till lag och ordning.

Problemen med kriminalitet i ’utanförskapsområdena’ har enligt Johansson socioekonomiska orsaker och skall därför också mötas med socioekonomiska åtgärder som ”minskar sociala klyftor, ökar tryggheten och som bidrar till att återupprätta förtroendet för det civila samhället bland de som bor i dessa områden”.

LÄS MER: Moderaterna kopierar SD-förslag om att sätta in militär i utsatta områden

Regeringen avvisar varje form av militär assistans till polisen men lovar i gengäld att ge polisen i ”särskilt utsatta områden” ökade resurser. Några konkreta siffror på vilka ekonomiska eller numerära förstärkningar regeringen är bredd att skjuta till gav justitieministern dock inte.