Den nya regeringen meddelar att covidfallen ökar över hela landet och att det kan bli aktuellt med nya restriktioner. Socialminister Jakob Forssmed (KD) uppmanar alla att vaccinera sig.
– För få är fullvaccinerade i Sverige, slår ministern fast.

I mitten av december höll socialminister Jakob Forssmed (KD) en pressträff där han uppgav att pandemin inte är över och uppmanade samtidigt svenska folket att fortsätta vaccinera sig och ta påfyllnadsdoser.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Säg åt anhöriga att vaccinera sig

Enligt regeringen gäller fortsatt att stanna hemma om man är sjuk, att ta alla tre doser vaccin för vuxna som ännu inte gjort det, en ”höstdos” för den över 65 eller i riskgrupp samt undvika kontakt med andra när man är sjuk. Under pressträffen uppmanade socialminister Jakob Forssmed till att kontrollera om även anhöriga och vänner har vaccinerat sig.

– Fråga gärna anhöriga, bekanta om de har vaccinerat sig för att fler ska påminnas om detta.

Kan bli aktuellt med nya restriktioner

Antalet sjuka i covid som läggs in på sjukhus ska ha ökat och samtidigt går även säsongsinfluensan och RS-viruset, vilket tillsammans belastar sjukvården hårt. Regeringen öppnar för att det kan bli aktuellt med nya covid-restriktioner. Men Forssmed säger till SvD att det ”inte är aktuellt i nuläget”.

Socialministern är inte nöjd med vaccinationstäckningen. Det framgår av Folkhälsomyndighetens statistik att omkring 70 procent av personer i särskilt boende och cirka 60 procent med hemtjänst hittills har tagit den femte dosen.

– För få är fullvaccinerade i Sverige. Och det är vaccination som skyddar mot allvarigt sjukdom när vi har såhär hög smittspridning. Det är inte restriktioner som gör det – det är vaccin, säger ministern till SvD.

LÄS ÄVEN: Twitter censurerade ”obekväm info” om Covid-19 – riggade debatten