➤ Vad som ska ske härnäst ger Fridolin inget bra svar på.

Regeringens planer på amnesti för de ”ensamkommande flyktingbarn” som kommit till Sverige före den 24 november 2015 kan bli problematiskt att få igenom i riksdagen då Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna sagt nej – och nyligen aviserade Centerpartiet, som har den avgörande rösten i frågan, att man inte gillar nuvarande förslags utformning.

Idag svarar regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på Centerpartiets utspel.

– Det är så klart rimligt att Centerpartiet granskar det förslag som regeringen lägger fram. Också föreslår och är tydliga med de förändringar man vill se i förslaget. I slutändan är det ju bättre för alla oss som vill se en human svensk flyktingpolitik, att vi gör något som hjälper många, än att göra inget som hjälper någon, säger Fridolin till Sveriges radio.

LÄS MER: C svävar i frågan om regeringens förslag om amnesti för ‘ensamkommande’

– Vilka samtal som förs kommer jag inte att kommentera i Ekot, så ska det vara och så fungerar det i alla frågor.

Ifall Centerpartiet inte stödjer förslaget och det inte går igenom i riksdagen ”måste det rimligen vara bättre att göra något som hjälper många, än att inte göra något”, menar Fridolin.

– Nu har regeringen lagt sitt tydliga förslag. Det är ett förslag som skulle ge en stor möjlighet för de flesta unga som kom till Sverige 2015, som har rotat sig här och som har blivit en del av vårt land. Det är regeringens förslag.