SD-politikern Kent Ekeroth har sökt tjänsten som ny generaldirektör för Migrationsverket. Men redan samma dag ratas Ekeroth av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). M-toppen vill istället se någon med ”betydligt mer erfarenhet”.

Det var tidigare i veckan som det stod klart att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får ett förlängt förordnande. Beskedet kom efter tidningen Fokus granskning av Migrationsverket där bilden som målades upp var en totalt havererad myndighet präglad av mångkulturellt kaos.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket granskad: ’Dysfunktionell myndighet’

På torsdagsmorgonen kunde Samnytts läsare ta del av beskedet att SD-politikern Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot och numera oppositionsråd i region Dalarna, har sökt tjänsten som generaldirektör.

LÄS MER: Ekeroth: ”Jag är rätt person att utföra det paradigmskifte ni söker”

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) medverkade på torsdagen i SVT 30 minuter där hon fick frågan om det är någon med Kent Ekeroths profil som kan bli aktuell för uppdraget.

– Jag har nog svårt att tro det. Vi behöver någon med betydligt mer erfarenhet från relevanta tjänster, konstaterar Malmer Stenergard (M).

Ekeroth: ”Förväntar mig en rättvis process”

Kent Ekeroth (SD) reagerar på att migrationsministern kommenterar en enskild kandidat.

– Det är anmärkningsvärt att en minister kommenterar tillsättningen offentligt på detta sätt. Jag förväntar mig en rättvis process i tillsättningen av myndighetschefer, säger Ekeroth till Samnytt.

Hela intervjun finns tillgänglig på SVT Play 19.30 och sänds på SVT2 22.00.

LÄS ÄVEN: Moderaterna: Vi ska vara stolta över massinvandringen
LÄS ÄVEN: Moderaterna kräver förklaring från SD: ”Inte möjligt” att stoppa invandringen
LÄS ÄVEN: M-toppen om vad som är svenskt: ”Sverige berikas av andra kulturer”