På en pressträff i fredags uppgav socialminister Jakob Forssmed (KD) att pandemin inte är över och uppmanade samtidigt svenska folket att fortsätta vaccinera sig och ta påfyllnadsdoser.

Enligt regeringen gäller fortsatt att stanna hemma om man är sjuk, att ta alla tre doser vaccin för vuxna som ännu inte gjort det, en ”höstdos” för den över 65 eller i riskgrupp samt undvika kontakt med andra när man är sjuk.

Antalet sjuka i covid som läggs in på sjukhus ska ha ökat igen och samtidigt går även säsongsinfluensan och RS-viruset, vilket tillsammans belastar sjukvården hårt.

LÄS ÄVEN: De flesta som dör i Covid-19 är vaccinerade

Under pressträffen uppmanade socialminister Jakob Forssmed till att kontrollera om även anhöriga och vänner har vaccinerat sig.

– Fråga gärna anhöriga, bekanta om de har vaccinerat sig för att fler ska påminnas om detta.

Vaccinet avgörande

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell är vaccinet det enskilt viktigaste för att hejda smittspridningen.

– Vi är i ett förändrat epidemiologiskt läge, vi har många smittor som sprids och vi vet efter så lång tid in i pandemin hur vi kan göra för att skydda oss, vaccinerna är avgörande.

LÄS ÄVEN: Icke-vaccinerat blod kan bli hårdvaluta

Regeringen har dock inga planer på att införa restriktioner eller nya smittskyddsåtgärder.