På onsdagen meddelar Centerpartiet att man efter budgetförhandlingar med regeringspartierna S och MP samt Liberalerna fått igenom en skattesänkning för omkring 830 000 personer i stora delar av norra och västra Sverige på ca 1 650 kronor per år. En sänkning som gör varken till eller från enligt kritiker som också pekar på att det finns mer akuta områden att lägga pengar på.

Enligt Annie Lööf (C) är syftet med sänkningen, som träder i kraft vid årsskiftet, att ”sluta den orättvisa skatteklyfta som finns mellan skattebetalare i städer respektive glesbygd” och att många av kommunerna i de här områdena är ekonomiskt pressade och har stora problem med finansieringen av välfärden.

– Vi vill att hela landet ska fortsätta växa, säger Lööf.

Skattesänkningen beräknas innebära 1,35 miljarder kronor i lägre skatteintäkter för staten per år.

– Det här är ett tydligt kvitto på att Centerpartiet gör skillnad och att det ibland går snabbt att få igenom skattesänkningar, säger C-ledaren.

SD: Bättre med sänkt bensinskatt
– Vi tycker att förslaget om sänkt inkomstskatt är intressant men kommer inte ställa oss bakom det i riksdagen. Vi menar att det bästa sättet att stärka köpkraften hos hushållen i glesbygden är att sänka bensinskatten i stället, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Reaktioner