Den svenska gränsbevakningen mot Norge ska förstärkas med ett tiotal personer. Tullpersonalen ska samarbeta med den norska tullen för att stoppa smuggling av narkotika och vapen men även kött över gränsen. Satsningen kostar totalt 110 miljoner för de svenska skattebetalarna men kommer snarare att gynna Norge, enligt Tullverkets presskommunikatör, eftersom det är i den riktningen som mycket av smuggeltrafiken går.

Tony Magnusson är chef för Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige och säger att förstärkningen möjliggörs av att Tullverket från fått mer pengar av regeringen. Sammanlagt rör det sig om 110 miljoner kronor.

Sammanlagt ska 120 tjänstemän rekryteras till Tullverket runtom i landet, varav 22 ska arbeta direkt med brottsbekämpning och klarering. En målsättning är att få stopp på trafiken av narkotika och vapen från Sverige till Norge. Men även en rad lagliga varor smugglas över gränsen, bland annat kött.

– Samarbetet vid gränsen innebär att de kan agera både som svenska och norska tulltjänstemän. Detta innebär att de kan komma att hjälpa till med vad som i stort sett är ett norskt problem, skriver Erika Karlsson, presskommunikatör vid Tullverket, i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

De 110 miljoner som nu totalt satsas på Tullverket avser även gränsbevakning i andra delar av landet där man brottas med stora problem med bland annat insmuggling av olagliga vapen till den organiserade brottsligheten i landet.

LÄS ÄVEN: Danmark inför gränskontroll mot Sverige – vill stoppa våldsexporten