På onsdagen presenterade regeringen ett nytt militärt stödpaket till Ukraina värt 13,3 miljarder kronor. Stödpaketet är det största hittills och ska enligt regeringen hjälpa landet att ”bekämpa ryska förband på djupet av stridsfältet”.

Regeringen uppger att Sverige har bidragit med 43,5 miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion som inleddes i februari 2022 och mer ska det bli från svenska skattebetalare.

För en vecka sedan meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att partierna kommit överens om att skicka minst 100 miljarder kronor till Ukraina. Samtidigt ska det inte finnas någon ”övre gräns” för stödet, som ges högsta priroitet.

– Liberalerna har hela tiden varit tydliga med att vårt stöd måste öka om vi vill att Ukraina ska segra. Det får helt enkelt inte ställas mot andra viktiga behov i landet Sverige, framförde Johan Pehrson (L) i förra veckan.

LÄS MER: Regeringen och SD överens: Minst 100 miljarder till Ukraina

Det handlar dels om 75 miljarder kronor i militärt stöd, eller 25 miljarder per år åren 2024 till 2026. Dels ett civilt stöd på över 25 miljarder kronor. Sammanlagt alltså över 100 miljarder kronor.

Den här veckan har regeringens pressträffar om stödet till Ukarina avlöst varandra. På tisdagen meddelade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) att Sverige skänker 650 miljoner kronor till Ukraina. Det nya stödet ska enligt regeringen bidra till att trygga Ukrainas energiförsörjning och ”stärka Ukrainas motståndskraft”.

LÄS MER: Regeringen skänker ytterligare 650 miljoner kronor till Ukraina

På onsdagsförmiddagen höll vice statsminister Ebba Busch (KD) en pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M), Aron Emilsson (SD), ordförande i utrikesutskottet, och Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink.

Regeringen och SD meddelade att det nu är dags för det sextonde militära stödpaketet värt 13,3 miljarder kronor.

– Det är en tydlig signal till omvärlden och till Ryssland om vår överlåtenhet att stödja Ukraina, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Det handlar om bland annat två spanings- och stridsledningsflygplan av typen ASC 890 och hela beståndet av pansarbandvagn 302, vilket rör sig om cirka 80-100 fordon inklusive reservdelar samt underhållsutrustning.

ASC 890 Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Vidare skänker Sverige även Robot 99 Amraam som ska byggas om av USA. Därefter ska jaktroboten användas både i luften och på marken. Sverige skickar även mer artilleriammunition till Ukraina.

”Det finns en brist på artilleriammunition vid de ukrainska fältförbanden. Med paketets tillskott av 155 mm artillerigranater ökar den ukrainska förmågan att bekämpa ryska förband på djupet av stridsfältet”, står att läsa på regeringens hemsida.

Försvarsministern Pål Jonson kommenterade sändningen av två spanings- och stridsledningsflygplan med att dessa ska stötta Ukrainas F16-flygplan.

– Flygplanet kan identifiera hot och risker från marken och från havet, kommunicera med F16-stridsflygplan och stridsleda andra flygplan, säger försvarsministern Pål Jonson (M) om ASC 890.

Gripen aktuellt senare

Försvarsministern framförde att frågan rörande att skicka det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen till Ukraina fortfarande ligger på bordet men att det inte är aktuellt idagsläget.

Enligt Jonson får Ukraina snart F-16 från Nato och att det då skulle bli svårt att parallellt införa två system med olika stridsflygplan och samtidigt som det finns få ukrainska stridspiloter.

Lång rad andra delar

Regeringen meddelar att det 16:e militära stödpaketet även innehåller:

”Tankfordon som är överskott från Försvarsmakten.
Underhållslösning för tidigare donerad svensk materiel.
Finansiellt stöd till förmågekoalitioner.
Finansiellt stöd till fonder och tillfälliga initiativ för att möjliggöra snabb och storskalig upphandling av materiel till Ukraina.
Totalförsvarets forskningsinstitut får i samband med paketet i uppdrag att stötta Ukraina att etablera ett eget försvarsforskningsinstitut.
Ukrainas stridsledningsförmåga stärks ytterligare i paketet genom en donation av terminaler med abonnemang för satellitkommunikation.”

”Tillfällig nedgång i försvarsförmågan”

Regeringen uppgav även att donationen till Ukraina ”medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan”. Men det som skickas till Ukraina ska ersättas genom beställningar av modernare vapensystem av samma typ.

LÄS ÄVEN: Nuland: ”Måste komma ihåg” att pengarna som skickas till Ukraina går till USA:s vapenindustri

Se hela pressträffen med regeringen och SD:

LÄS ÄVEN: Robert F. Kennedy Jr: Ukrainakriget är en penningtvättskomplott