På tisdagen presenterade regeringen ett nytt stödpaket till Ukraina 650 miljoner kronor. Det nya stödet ska enligt regeringen bidra till att trygga Ukrainas energiförsörjning och ”stärka Ukrainas motståndskraft” under de ryska attackerna mot infrastruktur.

Det var bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) som höll i pressträffen och framförde att energistödet ska se till att grundläggande samhällstjänster som skolor, sjukhus, transporter, vattenförsörjning och näringsliv kan fortsätta att fungera i Ukraina.

LÄS ÄVEN: UD: Så mycket har Sverige skänkt till Ukraina

– Det går inte en dag utan att Ryssland fortsätter att, i strid med krigets lagar, släcka ner Ukraina och vi ska se till att de inte lyckas med det, sa bistånds- och utrikeshandelsministern.

Ukraina är numera den största bilaterala mottagaren av svenskt bistånd. Enligt Forssell är det nya stödpaketet på 650 miljoner kronor en del av det långsiktiga stödet till Ukraina som ska stärka landets motståndskraft i kriget mot Ryssland.

– Ryssland riktar alltmer sina attacker mot det ukrainska energisystemet i syfte att slå ut viktig samhällsinfrastruktur. För att stärka Ukrainas motståndskraft ökar vi nu vårt stöd till energiområdet, sa Forssell.

LÄS ÄVEN: ”Vår främsta prioritering kommer självklart vara stödet till Ukraina”

Pengarna från Sverige ska användas till att köpa in bland annat generatorer, transformatorer och solceller.

– Tillgången till energi är avgörande för att hålla det ukrainska samhället, ekonomin och näringslivet i gång. Sveriges stöd till Ukraina är kraftfullt och långsiktigt, sa Forssell.

100 miljarder till Ukraina

Hittills har Sverige skänkt totalt 37 miljarder kronor i humanitärt, finansiellt och militärt stöd till Ukraina.

För en vecka sedan meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att partierna kommit överens om att skicka minst 100 miljarder kronor till Ukraina. Samtidigt ska det inte finnas någon ”övre gräns” för stödet, som ges högsta priroitet.

LÄS ÄVEN: Regeringens ilska när Åkesson vill begränsa Ukraina-stöd: ”Finns ingen övre gräns”

Det handlar dels om 75 miljarder kronor i militärt stöd, eller 25 miljarder per år åren 2024 till 2026. Dels ett civilt stöd på över 25 miljarder kronor. Sammanlagt alltså över 100 miljarder kronor.

– Liberalerna har hela tiden varit tydliga med att vårt stöd måste öka om vi vill att Ukraina ska segra. Det får helt enkelt inte ställas mot andra viktiga behov i landet Sverige, berättade Johan Pehrson (L) vid pressträffen i förra veckan.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD överens: Minst 100 miljarder till Ukraina

Se tisdagens pressträff med Johan Forssell (M) här:

LÄS ÄVEN: Zelenskyj i intervju: Ukraina behöver 120-130 F-16-plan