Regeringen meddelar att deras viktigaste uppgift är att ge Ukraina mesta möjliga stöd. Därför får landet ytterligare 380 miljoner kronor i vad som kallas för ett humanitärt sommarpaket. I år är Ukraina Sveriges största mottagare av bistånd och regeringen ska även ta fram en särskild Ukrainastrategi.

På måndagen höll bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) en pressträff där han meddelade att Ukraina får ytterligare ekonomiskt stöd.

Detta efter Sverige i december skickade ett ”vinterpaket” på drygt 3,7 miljarder kronor och samma månad fick Ukraina ytterligare 600 miljoner kronor från svenska skattebetalare.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Ytterligare 600 miljoner till Ukraina

Ministern framförde att pengarna behövs efter att Kachovka-dammen över floden Dniepr i Ukraina brast i början av juni. Men även som stöd till Ukrainas uppmärksammade motoffensiv. En offensiv som uppges ha pausats av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

– Vi hoppas att motoffensiven ska bli framgångsrik och att de ockuperade områdena ska kunna befrias, säger Forssell.

Tar fram en ”Ukrainastrategi”

Ukraina är i år Sveriges största mottagare av bistånd och nu ska regeringen även ta fram en renodlad Ukrainastrategi. Vidare tydliggjorde Forssell att regeringen kommer att fortsätta ge Ukraina ekonomiskt stöd ”så länge vi behövs”.

LÄS ÄVEN: EU lovar bort 600 miljarder skattekronor till Ukraina

– Situationen idag är ju så här. Detta är vår viktigaste uppgift helt enkelt: Att ge Ukraina mesta möjliga stöd politiskt, ekonomiskt och säkerhetsmässigt. Och det kommer vi göra så länge vi behövs, slog Forssell fast.

Se hela pressträffen nedan:


LÄS ÄVEN: Zelenskyj tackar Sverige för stridsvagnar – transport följs av ryssar