Regeringen pressar på för att införa vaccinpass och arbetet är redan igång. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har som målsättning att sådana ska införas från med 1:a juni.

I början av februari beslutade regeringen att Myndigheten för digital förvaltning skulle utveckla en digital infrastruktur för vaccinationsintyg. Samtidigt fick Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten i uppdrag att samordna det svenska deltagandet kring digitala vaccinationsintyg i Världshälsoorganisationen (WHO) samt på EU-nivå.

”Vaccinationsintyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa, eller vid andra sammanhang, exempelvis kultur- och idrottsevenemang”, skrev regeringen på sin webbsida.

Sedan dess har arbetet pågått för fullt, uppger Dagens Medicin. Målsättningen är att systemet ska vara infört till sommaren, den 1:a juni.

Skjuter ifrån sig ansvaret

– Sverige driver utvecklingen av digitala vaccinationsbevis, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff.

Under fredagens presentation lade Ygeman fram en rad tillfällen vid vilka han anser det lämpligt att allmänheten ska avkrävas vaccinationsbevis. Det visar sig inte bara vara resor, kultur- och sportevenemang som nämndes i februari. Ministern anser även att bland annat frisörer, massörer och restauranger ska kunna avkräva besökare vaccinationsbevis.

Samtidigt lägger han ansvaret på dem att se till att ingen diskrimineras. Hur det ska gå till i praktiken förklaras inte. Vid förfrågan hänvisar ministern endast till att vi i Sverige har diskrimineringslagstiftning. Konsekvenserna för individen eller det redan överbelastade rättssystemet diskuteras inte.

LÄS ÄVEN: Vaccinationspass för att gå på restaurang: ”Kan komma att begära det”

”Logiskt krav”

Idag kräver många länder intyg på negativt covid-test vid inresa. Ygeman påstår att vaccinationsbevis är ett ”betydligt mer logiskt krav att ställa”. Med det uttalandet antyder ministern att de som inte kan eller vill vaccineras heller inte ska tillåtas resa, ens om de bevisligen är friska.

Vaccinationspasset, eller vaccinationsbeviset som det enligt regeringen kommer benämnas, kommer att innehålla en krypteringsnyckel för att säkerställa äktheten vid kontroll. För att få tillgång till beviset krävs e-legitimation och att man vaccinerats samt att det registrerats i Nationella vaccinationsregistret.