Den SD-stödda regeringen vill titta närmare på fenomenet med påstådda flyktingar som hävdar att de flytt från respektive hemland för att sedan åka på semester till samma plats så fort de fått asyl i Sverige.

I december gav Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) Migrationsverket i uppdrag att utreda asylfusket och möjligheten att återkalla uppehållstillstånd som är baserade på osanna uppgifter.

LÄS ÄVEN: Åtta av tio flyktingar har semestrat i hemlandet

Detta gäller i synnerhet personer som semestrar i hemlandet trots att de fått skydd i Sverige på grund av en påstådd hotbild i ursprungslandet.

Eftersatt arbete

Enligt ministern handlar det om att identifiera allt fusk och det har varit ett extremt eftersatt arbete under tidigare regeringar.

– Uppdraget är bredare än hemresor, det handlar om att identifiera alla typer av fusk. Det verkar som att det finns ett omfattande fusk med studerande som inte kommer hit för att studera utan för att göra andra saker, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Men det mest iögonenfallande är om svenska folket prioriterar resurser för att ge folk skydd när det sedan visar sig att de inte alls har skyddsbehov. Det tror jag många är upprörda över.

Blågul regering överens

Enligt Malmer Stenergard är samtliga partier i regeringsunderlaget eniga i frågan.

I en internrevision ska Migrationsverket ha kommit fram till samma slutsats och myndigheten kommer att presentera resultatet av sin utredning i juni.

Skytteltrafik under pandemin

För några dagar sen rapporterade Samnytt om uppgifter från pandemiåret 2021 då det flögs flitigt till länder och regioner som utrikesdepartementet avråder från resor till, bland annat Irak, Somalia och Afghanistan. Planen med Qatar Airways, Emirates och Turkish Airlines gick i skytteltrafik från Arlanda.

De många resorna skedde dessutom under en tid då myndigheternas råd var att stanna hemma så mycket som möjligt.

LÄS ÄVEN: Populärt att flyga till länder migranter ’FLYTT’ ifrån

Länderna i fråga är sällan några turistmål och det stora antalet resenärer till områdena skulle i stället kunna tyda på att många av dem som trotsade UD:s rekommendationer och flög dit var personer som kommer från länderna men fått asyl i Sverige.

I vissa andra länder genomförs kontroller på flygplatser och ifall migranter med asyl ertappas med att åka tillbaka till hemlandet förlorar individen flyktingstatusen.

LÄS ÄVEN: SVT-reportern Abir är ”stolt flykting” – semestrar i hemlandet