Den som vill migrera till Sverige bör tänka om. Det är ett budskap som regeringen nu går ut med internationellt. Kraven på invandrarna ska skärpas rejält, flyktingar endast få stanna tillfälligt och de som saknar asylskäl ska hem.
Under våren har regeringens så kallade kom inte hit-kampanj rullat igång. Debattartiklar och intervjuer i internationella medier samt faktablad till ländernas ambassader är en del i den kampanjen.
Indragna uppehållstillstånd
I en intervju i mitten av april med Alkompis, en arabiskspråkig nyhetskanal i Sverige grundad av en tidigare Sveriges radio-journalist, berättar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om den nya politiken. Bland annat om indragna uppehållstillstånd för flyktingar som semestrar i hemlandet.
– Vi har generella resdata som visar att det är relativt många som åker från Sverige till länder som man traditionellt sett söker asyl ifrån, säger hon.
– Om man åker tillbaka till samma land inom en relativt kort tid, så är det inte så att man automatiskt ska bli av med sitt uppehållstillstånd. Men det är en indikation på att man bör titta på om det kan vara så att det var var felaktiga uppgifter som låg till grund för ens uppehållstillstånd.
Hon presenterar ett försiktigt budskap om att Sverige i framtiden kommer bli lite mindre generöst med uppehållstillstånd och bidrag till invandrare.
– Det handlar i grunden om att vi ska använda våra resurser för att hjälpa dem som verkligen har behov av skydd, säger Maria Malmer Stenergard.
Kritiseras av Aftonbladet
Bland de arabiska invandrarna är reaktionerna på det nya politika budskapet blandat. En klagar på att intervjun, även om den är textad på arabiska, görs på svenska, vilket är ett språk han inte tycker om. En annan, en 60-årig sjukskriven man, klagar på att de svenska myndigheterna inte låter honom ta sin nya fru till Sverige. Flera uttrycker avsky och menar att den nya regeringen är rasistisk.
Andra araber, även om de är i minoritet, är istället förstående inför att Sverige skärper reglerna, börjar ställa krav på dem att lära sig svenska och skaffa egen försörjning.
Till de kritiska rösterna sällar sig, föga förvånande, Aftonbladet. Den socialdemokratiska tabloiden raljerar i en artikel över vad den menar är ett magert resultat av regeringens kampanj.
Som motpropaganda intervjuas Karin Lundström, statistiker på SCB. Lundström ifrågasätter inte minst regeringens påståenden om att många av invandrarna lever på bidrag.
“Paradigmskifte”
Den nya migrationspolitiken är en del av det “paradigmskifte i synen på asylmottagande” som finns med i Tidöavtalet – uppgörelsen som slöts mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna efter valet i höstas. Om regeringen följer uppgörelsen innebär det att SD får igenom stora delar av sin migrationspolitik.
Till exempel ska inte bara uppehållstillstånd återkallas, utan även medborgarskap för invandrare som “begått systemhotande brottslighet” eller beviljats det “till följd av oriktiga uppgifter”.
Överlag ska kraven skärpas rejält, är planen. Dels för beviljande av uppehållstillstånd men inte minst för den som vill bli svensk medborgare. Den som vill bli det måste i framtiden ha bott i landet i minst åtta års tid, behärska svenska, ha kunskaper om Sveriges samhälle och kultur, ha en hederlig vandel och i en ceremoni svära trohet till Sverige.
Artikeln är rättad. Karin Lundström har inte tidigare arbetat på regeringskansliet.
Så säger Tidöavtalet att målet med Sveriges migrationspolitik ska vara:
- Skapa ett paradigmskifte i synen på asylmottagande, för att utgångspunkten ska vara att skydd för den som flyr en konflikt eller kris ska erbjudas tillfälligt och för den som flyr Sveriges närområde. Sverige ska inte i något avseende vara mer generöst i synen på asyl än vad som följer som förpliktelser enligt EU-rätt eller andra juridiskt bindande internationella traktat.
- Att migrationspolitiken i övrigt ska vara ansvarsfull.
- Att införa en kravbaserad integrationspolitik, där den som långvarigt befinner sig i Sverige ska ta ansvar för att bli en del av det svenska.
- Att komma till rätta med skuggsamhället.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.