Häromdagen införde regeringen nya hårda restriktioner med hänvisning till smittspridningen av covid. Kritiken från redan tidigare hårt drabbade branscher är hård. I ett öppet brev till nytillträdde kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) använder företrädare för privatteatrarnas branschorganisation ord som ”kris, kaos och konkursrisk” för att beskriva den prekära situation som den socialdemokratiska regeringen försatt dem i.
I ett och ett halvt år har privatteatrarna, som i motsats till statsteatrarna inte är skattefinansierade, försökt överleva trots hårda restriktioner om hur många besökare man får ha. Nu har S-regeringen beslutat införa nya och ännu hårdare restriktioner.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten menar i skenet av den ökade smittspridningen av den nya covid-varianten omikron att de de medborgerliga fri- och rättigheterna behöver begränsas ytterligare, bland annat genom att öppna upp för en utvidgad vi och dom-uppdelning av medborgarna i vaccinerade och ovaccinerade.
LÄS ÄVEN: Nya covid-restriktioner trots låga dödstal
Oerfarne kulturministern får kritik
Inom flera branscher är man kritisk till regeringsbesluten då dessa inte kombineras med det ekonomiska stöd som behövs för att kompensera för intäktsbortfallet. Privatteatrarna slår nu i ett öppet brev till kulturminister Jeanette Gustavsdotter (S) larm om att branschen är i kris, att kaos råder och att konkurser är att vänta om regeringen inte antingen lättar på restriktionerna eller stöttar teatrarna ekonomiskt.
Privatteatrarna skriver vidare att man anser sig orättvist behandlade av regeringen och utsatta för en hårdare reglering än andra branscher. Kulturministern får också personlig kritik för sitt ointresse av att träffa branschens företrädare och diskutera problemen och deras lösningar.
Gustavsdotter gick med i Socialdemokraterna endast några dagar innan hon valdes in i regeringen och saknar tidigare politisk erfarenhet. Hon har efter tillträdet mest fokuserat på att försöka stoppa stöd till det hon kallar ”högerextrema medier”.
I det öppna brevet ställs krav på att en krisfond inrättas och att reglerna för evenemangsstöd görs om. Man vill se en förändring i riktning mot snabbare akuthjälp än i det nuvarande ofta tungrodda och långsamma systemet.
LÄS ÄVEN: Smittskyddsprofessor sågar regeringens vaccinationspass
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.