Region Jämtland Härjedalen har ett tungt sparbeting framför sig – 70 miljoner kronor ska sparas i år för att få budgeten att gå ihop. Enligt Sveriges Radio kommer det att sparas framförallt på vården – genom att skära ned antalet vårdplatser och minska personalen. Men på en punkt får inte besparingarna råda – Samhällsnytt kan avslöja att regionen betalade arvode till afghanledaren Fatima Khawari för ”fortbildning” av bibliotekarier.

Den 18 oktober föreläste afghanledaren på arrangemanget Bokens dag i Östersund om en ny bok ”Jag stannar till slutet”. Samhällsnytt kunde tidigare avslöja att boken skrevs i hennes namn av en vänsterjournalist anställd på tidningen ETC. Inbjudan ordnades av förlaget Norstedts samtidigt som arvodet betalades av en annan privat – men starkt bidragsberoende –  aktör – ABF.

LÄS MER: Vänsterjournalist spökskrivare bakom Fatima Khawaris ”självbiografi”

Dagen efter det öppna eventet hölls ett annat internt event för en grupp bibliotekarier i Region Jämtland Härjedalens regi. Officiellt ska det vara ett tillfälle för ”fortbildning” av bibliotekarier, men när Samhällsnytt kontaktar den ansvariga tjänstemannen på regionen, Catarina Lundström, förklarar hon hur fortbildningen ser ut:

”Bokens dag för bibliotekspersonal handlar om att bibliotekspersonal får träffa aktuella författare med sina aktuella böcker, vilket är en viktig fortbildning inom det läsfrämjande området.”

Förberedelserna för evenemanget startade redan i juni när Lundström som bär titeln läs- och litteraturutvecklare på regionen, skrev ett mejl till Norstedts förlag:

” Jag och min kollega är väldigt sugna på att bjuda in Fatemeh Khavari, detta har vi inte förankrat med de övriga i gruppen. Men jag tänkte fråga dig om du vet om hon överhuvudtaget åker ut på författarbesök?”

Hon får ett svar från förlaget: det gör hon, men det måste vara arvoderat. När Samhällsnytt frågar Lundström vad Khawari utbildade bibliotekspersonalen i svarar hon att afghanledaren berättade om sin bok.

Hon berättade ju om den även på det öppna evenemanget. Varför uppstod det ett behov för ett separat evenemang?

– Olika målgrupper, svarade Lundström.

Totalt betalade regionen 7500 kronor i arvode till Khawari för uppträdandet till bibliotekspersonalen som pågick i 40 minuter.

LÄS ÄVEN: Afghanledarens familj har köpt en Lexus

Hur rimligt är det att regionen lägger de här pengarna på en föreläsning när ni samtidigt måste spara på sjukvården?

– Det är väldigt rimligt och det är vårt uppdrag!

Vad skulle du vilja säga till sjuka som blir utan hjälp på grund av att regionen måste spara pengar?

– Jag ser det inte så. Vi har regionen som uppdragsgivare… Och vår uppdragsgivare har också sjukvården som uppdrag… Och de konkurrerar inte med varandra. Det är olika budgetar.

Delar de inte på samma skattemedel?

– Det är frågor som du behöver ställa till våra politiker i sådant fall.

I ett mejl till Norstedts förlag efter evenemanget skrev Lundström att de är ”mer än nöjda” med besöket.

Hela mejlväxlingen kan laddas ned och läsas på följande länk: DOC261118-26112018093730 (1)

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!