Trots att han själv förknippas med en migrationspolitik som till och med hans eget parti numera tar avstånd från, fortsätter Fredrik Reinfeldt att döma andra med högt tonläge. I en färsk intervju likställer han USA under Donald Trump med autokratier som Erdogans Turkiet – och till och med kommunistdiktaturen i Kina. Självkritik för sin egen roll i Sveriges nuvarande samhällsproblem lyser dock med sin frånvaro.

Den tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt, vars ultraliberala migrationspolitik idag är föremål för massiv kritik även inom det egna partiet, har återigen låtit sig intervjuas – denna gång med udden riktad mot USA:s expresident Donald Trump som han även tidigare deklarerat avsky mot.

LÄS ÄVEN: Reinfeldts analys: Trump farligare än Putin

Det är en självsäker Reinfeldt som, utan att reflektera över sitt eget kontroversiella politiska arv, gör långtgående jämförelser mellan västerländska demokratier och auktoritära regimer. Utöver Trump i USA har Reinfeldt starka antipatier gentemot Orban i Ungern, som fört en jämfört med Sverige motsatt migrationspolitik och därför nästan helt är förskonade från de problem enorma samhällsproblem som grundlades under Reinfelds regeringstid.

– Jag är närmast chockad över det självskadebeteende som USA nu uppvisar, säger Reinfeldt och jämför Trumps USA med Erdogans Turkiet och Kinas kommunistiska diktatur och enpartistat.

Ignorerar sitt eget arv

Att Fredrik Reinfeldt valde att leda Sverige in i en av de mest radikala migrationspolitiska omläggningarna i modern tid, med omfattande konsekvenser för integration, trygghet och välfärd, nämns inte i intervjun.

Den politiken har i efterhand beskrivits som naiv och oansvarig – inte minst av Reinfeldts efterträdare inom Moderaterna. Trots det vill den tidigare M-ledaren och statsministern idag ta en moralisk ledarroll i internationella frågor, och anklagar bland annat Trump för att hota demokratin.

LÄS ÄVEN: Reinfeldts attack: “Trump är världens farligaste man”

Reinfeldt uttrycker oro över Trumps påverkan på rättsväsendet, pressfriheten och valförfarandet. Detta samtidigt som han själv lämnade ett politiskt arv präglat av ett kraftigt ökat asylmottagande utan motsvarande beredskap efter sig, något som bidragit till en social och ekonomisk belastning som fortfarande dominerar svensk samhällsdebatt.

Vänsterretorik om “starka män”

I sitt resonemang använder Reinfeldt ett språkbruk som annars är förbehållet vänsterfeministisk samhällskritik, där “de starka männen” – bland andra Trump, Erdogan, Putin och Xi Jinping – klumpas ihop och pekas ut som ett globalt hot mot demokrati och oberoende institutioner.

– De gör anspråk på att all form av verksamhet ska vara böjliga inför dem, säger han.

Reinfeldts svepande jämförelse mellan USA och diktaturstater som Kina har väckt kritik för att urvattna begreppet demokrati och sänka trovärdigheten i analysen. Han placerar också Indiens demokratiskt valde premiärminister Narendra Modi i samma grupp av despotiska starka män, vilket också mött reaktioner om brist på nyans.

Fotbollsförbundet – ännu ett misslyckande

När samtalet närmar sig hans korta tid som ordförande i Svenska Fotbollförbundet, vägrar Reinfeldt att svara på frågor. Det blev bara två år på posten innan han tvingades bort efter internt missnöje och förtroendekris. Inte heller där vill han ta ansvar:

– Jag kommenterar inte det, säger han lakoniskt.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt blev inte nominerad – avgår

Samtidigt har Reinfeldt nu fått en ny roll som “senior advisor” på PR-byrån Paues Åberg, där han ska bidra med analyser av geopolitik och näringsliv. Ett uppdrag han själv anser passar honom väl och menar sig visa prov på i den aktuella intervjun med SvD.

– Jag har andra uppdrag och jag byter uppdrag ibland. Det har passat mig väldigt bra att jobba med rörelse och att förkovra mig, säger han.

Han går inte närmare in på varför flera av dessa uppdrag slutat i kritik, misslyckande och/eller avgång i förtid.