Väntetider för ungdomar som behöver tandställning har ökat i flera landsting och regioner. I Kronobergs län är situationen extra svår och kötiden rekordlånga 3,5 år. Förtvivlade föräldrar ringer till tandregleringen i Växjö och berättar att deras barn inte vågar le eller gå till skolan.
2014 låg det totala antalet patienter i länet som beviljats tandställning och stod på väntlistan 920 stycken. 2018 hade antalet på väntlistan vuxit till 1 679 stycken.
Orsakerna till de långa väntetiderna påstås vara flera, men framför allt att det råder brist på utbildad personal och att patienterna blivit fler – bland dessa många nyanlända.
– Nu är det nästan ingen som är berättigad till tandställning som tackar nej. Det har också kommit in nyanlända ungdomar med mycket stort vårdbehov. Sedan har vi också fått en förlängd barn- och ungdomstandvård. Den har gått från 19 år till 23 år, så det är en stor åldersgrupp, säger Susanna Lindén Nelson, övertandläkare och klinikchef på avdelningen för ortodonti, till SVT Nyheter.
I region Kalmar får ungdomar vars behov av tandställning inte är akuta vänta upp till 24 månader. Under de senaste fem åren har väntetiden här nästan fördubblats. Ytterligare regioner med liknande problem är Blekinge och Jönköping med tre respektive två års väntetid.
Förtvivlade föräldrar
– Jag möts av förtvivlade föräldrar som säger att deras barn inte vågar le. Det finns till och med de som säger att de inte vill gå till skolan för att de har sneda tänder. Det känns väldigt tråkigt att man har blivit så fixerad vid sitt utseende. De reglerna vi har med vilka vi kan tillgodose och ge tandställning är de som har ett odontologiskt problem inte ett utseendeproblem. Vi kan inte ge dem som tycker de har fula tänder förtur, säger Susanna Lindén Nelson som anser att en rimlig väntetid för en oprioriterad ortodontipatient är mellan ett och ett och ett halvt år.
För att råda bot på situationen och tillgodose kravet de har behövs fler tandreglerare, menar hon.
Samhällsnytt spelar illegal invandrare och filmar med dold kamera
I ett reportage som Samhällsnytt släppte i våras testade vår reporter att spela illegal invandrare som sökte vård. Med sig hade han en dold kamera. Om du missat reportaget så kan du se vad som hände nedan!
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.