Sverigedemokraterna ökade inte fullt så mycket i valet som partiet hoppats på och många opinionsundersökningar indikerat. Inom gruppen arbetare går partiet dock enligt SVT:s valundersökning Valu betydligt kraftigare framåt. 

I förra valet röstade enligt Valu 11 procent av Sveriges arbetare på SD. I det här valet steg den siffran till 26 procent. Ungefär lika många föredrog ett allmänborgerligt parti framför de traditionella arbetarpartierna S och V som nu hamnar i minoritet bland arbetarväljare. Även MP förlorar mängder med arbetarväljare, många av dem till SD.

Totalt sett röstade 55 procent av arbetarväljarna på SD eller något av partierna M, KD, L och C, jämfört med 34 procent i förra valet. Ökningen för allianspartierna mellan förra valet och detta är emellertid inte alls lika kraftig som den för SD.

Pontus Strimling, som är forskare i nationalekonomi vid Institutet för framtidsstudier, säger i en kommentar till SVT att arbetare överlag är mer traditionella och konservativa än medelklassen. Många arbetare känner sig därför inte längre hemma i exempelvis Socialdemokraterna i takt med att det partiet övergivit sina klassiska nationalistiska folkhemsvärderingar till förmån för globalism, radikalfeminism och multikulturalism.

Framförallt är det Socialdemokraternas idag väsentligt mer liberala inställning till invandring som driver bort arbetarväljare. Att regeringen Löfven tillfälligt skärpte gränskontrollerna efter systemkollapsen och asylkaoset 2015 har inte varit nog för att tillfredsställa arbetarväljarna. Man vill se en mer genomgående omläggning av partiets invandringspolitik i både ideologi och praktik för att kunna stanna kvar hos eller återvända till S.

Enligt Strimling ser ett kraftigt ökande antal arbetarväljare invandringen, med den profil den sedan ett antal decennier har, som både ett ekonomiskt och kulturellt hot. Arbetarklassen vill ha ett samhälle som håller ihop och är homogent, slår forskaren fast.

Bilden bekräftas av Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, som under lång tid forskat om SD:s väljare. Partiet går framåt i alla inkomstgrupper och samhällsklasser men kraftigast bland arbetare och personer med högst gymnasieutbildning.

Båda forskarna är också eniga om att det inte så mycket är SD:s vallöften om förbättrad sjukvård, äldreomsorg, satsningar på a-kassan, pensionerna osv som drar arbetarväljare. Sådant underlättar för arbetarväljarna att byta parti men det är den kritiska inställningen till den förda invandringspolitiken som är det tunga skälet till varför man går till SD.