Den danska regeringens lagförslag om att förbjuda koranbränningar är uppskattat och beskrivs som ett steg i rätt riktning av världens muslimska länder, där mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet är något exotiskt.

Efter månader av fördömanden och hot fick Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i helgen ett tackbrev från Mellanöstern. Enligt uppgifter var Iraks utrikesminister Fouad Hussein bland de första att svara på den danska regeringens önskan att kriminalisera koranbränningar med straff för “olämplig behandling av föremål av betydande religiös betydelse”.

LÄS ÄVEN: Danmark ger efter för terrorhot – förbjuder koranbränningar

I sitt meddelande till Danmarks utrikesminister, som Kristeligt Dagblad tagit del av, skriver Hussein att den irakiska regeringen “uppskattar den danska regeringens ställning och det rättsliga steget som kriminaliserar bränningen – eller förolämpningen – av den ädla Koranen”.

Och Muqtada al-Sadr, ledare för den väpnade Sadr-milisen vars medlemmar tidigare i somras attackerade den svenska ambassaden i Bagdad, meddelar att han nu är beredd att gå in i en meningsfull och konstruktiv dialog med Danmark och Sverige. Han jämför samtidigt de som bränner koranen med Islamiska staten och menar att båda grupperna agerar mot resten av mänskligheten.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Ytterligare stöd kommer från Kuwaits utrikesminister Sheikh Salem al-Abdullah al-Sabah som kallar lagförslaget “ett positivt steg”.

Vänskapliga relationer

Lars Løkke Rasmussen ska ha talat direkt med sin kuwaitiska kollega och uppgett att “den danska regeringen är mycket medveten om frågan om koranbränning och att Danmark är angelägen om att upprätthålla vänskapliga relationer och samarbete”.

Även Pakistans utrikesministerium kallar Danmarks lagförslag “ett steg i rätt riktning”. Beröm kommer också från Arabförbundets parlaments ordförande, Adel bin Abdul Rahman Al-Asoumi, samt den turkiska regeringen.

“En sista notering”, skriver den turkiska dagstidningen Hürriyet, “det borde inte komma som en överraskning att Sverige, som också letar efter en utväg, kommer att ta ett liknande steg inom en snar framtid.”

LÄS ÄVEN: S kräver samtal efter dansk islamanpassning av yttrandefriheten