Är det något vi människor är bra på så är det att berätta historier. Många av våra mest kända berättelser har några hundra år på nacken. Världen över hittar du folksagor och historier som alla har olika mål. En genren som har blivit allt större de senaste åren är Fantasy. Inom den genren hittar du det japanska konceptet Isekai.

Magi och fantastiska under

Fantasy är idag så stort att du kan hitta alla möjliga saker med Fantasy som tema. Från böcker till kläder till spel. Utbudet är enormt. Många av de mest populära casinospel online har inslag av fantastik. En del i hög grad, andra till en mindre grad. Du kan också hitta måste klassiska Tv- och dataspel i Fantasygenren. Ett känt exempel är Legend of Zelda från Nintendo.

Det är något som är väldigt lockande med magi och mystiska väsen för många. En möjlighet att uppleva något som är helt bortom vår egen värld. Bland dessa upplevelser är det japanska konceptet Isekai. Ordet Isekai översätts enklast till ”en annan värld”, vilket inte kommer i närheten av att beskriva vad det handlar om.

Isekai en berättelse där huvudpersonen på ett eller annat sätt färdas från vår värld till en annan. Den nya världen är som regel fylld med magi och monster. Variationen är enorm bland de olika formaten och idéerna. Det har skapat en möjlighet att berätta helt nya typer av historier. Du har nu en huvudperson med kunskap från vår värld i en värld med helt andra förutsättningar.

Från nisch till mainstream

För bara några årtionden sedan var Fantasy och Science Fiction väldigt mycket en nisch. Lämplig för bara en väldigt liten grupp. Många människor insåg inte alltid att de hade läst en Fantasybok. Även om majoriteten hade läst Sagan om Ringen, bokserien som lade grunden för modern fantasy.

Ett problem var under lång tid hur Fantasy marknadsfördes och hur tillgängliga böckerna var i bokhandlarna. Sedan kom filmerna på stora duken och öppnade dörren för många. Med tiden fick Sagan om Ringen sällskap av Marvels superhjältar och Game of Thrones. De var inte ensamma. En stor mängd böcker, filmer och serier i genren har släppts under de senaste åren.

Nu är det inte alls lika mycket av en nisch. Istället har det normaliserats och det finns intresserade människor från alla möjliga bakgrunder. Vilket i sin tur har skapat ett ännu större utbud – med ännu mera variation. Det ökade variationen har också haft en effekt på våra läsvanor. Att kunna se sig själv bland sidorna är ett plus för många.

Öppnar du dörren?

Idag är det lättare än någonsin att sluka Fantasy och Science Fiction. Alla streamingtjänster har åtminstone en film eller serie i sitt bibliotek. Du kan hitta böcker via digitala plattformar och upptäcka en mängd nya världar. Skulle det inte räcka kan du testa ett spel fullt av magi och mysterier.

Om du känner att det är något av en djungel, ta hjälp av andra. Du kan till exempel söka efter listor på serier, böcker eller filmer. På diverse forum kan du be om tips utifrån din smak och erfarenhet. Ett annat alternativ är att fråga vänner och bekanta. De kan sitta på en titel som skulle passa dig perfekt.

Att testa något nytt kan ibland vara lite överväldigande. Därför är det helt okej att ta saker i din egen takt. Det är nog ingen som tycker om allt som erbjuds, smakerna är många trots allt. Ta dig tiden att smaka olika undergenrer som Urban Fantasy eller Mytologisk fantasy. De har alla något att ge. Så nu återstår det bara en enda fråga: Öppnar du dörren?