Riksbanken går nu ut med en varning för vad de egna styrräntebesluten kommer att leda till för såväl enskilda hushåll med bostadslån som för bostadsrättsföreningar med lån på en eller flera flerfamiljsfastigheter. Framför allt för de sistnämnda hotar en ”räntechock”.

Chocken inträffar enligt riksbankschef Erik Thedéen när bindningstiden för föreningens fastighetslån löper ut. Konsekvensen blir att månadsavgiften (hyran) för föreningens bostadsrätter kommer att behöva höjas rejält för att täcka de ökade kostnaderna.

Detta kommer ovanpå de kraftigt höjda räntekostnader som bostadsrättsinnehavaren också fått eller kommer att få på sina egna bolån. En ytterligare negativ konsekvens blir det för den som inte klarar av de ökade räntekostnaderna och måste sälja. Han eller hon måste räkna med att få betydligt sämre betalt för bostadsrätten än vad den tidigare värderats till.

LÄS ÄVEN: Analytikerna: Ännu högre bolåneräntor och lång tid innan de sänks

”Förvånad” över utebliven bostadskrasch

Någon fullständig krasch eller sprucken bostadsbubbla bedömer riksbankschef Erik Thedéen däremot inte att hans höjningar av styrräntan och dess effekter på lånemarknaden ska leda till.

– En viss ytterligare nedgång, men ingen dramatik, var den förhoppning han uttryckte på en pressträff på torsdagen.

Thedéen uttryckte samtidigt en förvåning över att prisraset på bostadsrätter inte varit större. Det kan betyda att bostadsmarknaden ännu inte sett det värsta.

För många men inte alla har räntechocken på de egna bostadslånen slagit igenom. Men knappt har man börjat försöka rätta mun efter matsäcken genom att dra ned på andra utgifter för att klara den ökningen av bostadskostnaderna innan larmen nu kommer om att månadsavgiften till föreningen också kommer att öka.

Att det kommer slag i slag beror på att bostadsrättsföreningarna oftare än de enskilda bolånetagarna har lån med lite längre bindningstider. Men för många föreningar är dessa nu ändå på väg att löpa ut.

LÄS ÄVEN: Prognos: Höjd styrränta får ingen effekt på inflation och kronkurs

Dubbla höjningar av boendekostnaderna

För bolånetagare som fortfarande har lite bindningstid kvar blir det lite respit men i gengäld en ketchupeffekt när både lånen och månadsavgiften går upp samtidigt. För dem blir smällen dubbelt så hård när den väl kommer.

– Anpassningen till det högre ränteläget är inte färdig ännu, sade Thedéen på pressträffen.

Riksbankschefens prognos var att hans höjningar av styrräntan – av vilka det med största sannolikhet kommer en till om ett par veckor – kommer att ge ringar på vattnet i samhällsekonomin. Detta bland annat genom att hushållen tvingas dra ned på sin konsumtion när en betydligt större andel av inkomsterna måste gå till att direkt och indirekt via föreningen betala bankerna.

Thedéen har tidigare flaggat för att det blir en ny höjning av styrräntan nu i november. Men på torsdagens pressträff ville han varken bekräfta eller dementera detta. Om det beslutas om en höjning, vilket de flesta bedömare tror, så blir den sannolikt på 0,25 procentenheter från dagens 4,0 till 4,25 procent. Vissa bedömare tolkar torsdagens tystnad som att höjningen uteblir.