Vänsterpartiets toppkandidat till riksdagen, Elin Segerlind, fick förra året jobb som journalist på Sveriges Radios lokala kanal P4 Värmland. Det uppger SR själva på sin hemsida.

I rollen som radiojournalist fick Segerlind bland annat arbeta som reporter och nyhetspresentatör. Ett av hennes uppdrag var att intervjua Miljöpartiets riksdagsledamot Stina Bergström, ett annat att bevaka kyrkovalet förra året.

Elin Segerlind har också gjort inslag och skrivit artiklar för Sveriges Radios räkning som handlar om mer mångfald på Wikipedia och även spridit rasistanklagelser mot en kommunal fisketillsynsman.

Igår tillkännagav Vänsterpartiet att Elin Segerlind kommer ta över riksdagsledamoten Rossana Dinamarcas plats på valsedeln för Västra Götalands läns norra valkrets i höstens val. Sedan i mars förra året har Segerlind varit invald i Vänsterpartiets representantskap i Västra Götaland, partiets högsta beslutande organ för hela länet.

Sveriges Radio skyller nu anställningen av V-toppen på en ”miss”.

– Hade jag vetat att Elin var eller blivit aktiv politiker hade hon inte jobbat redaktionellt över huvud taget, säger P4 Värmlands kanalchef Ulla Walldén.

Sveriges Radio fick förra året 2,9 miljarder kronor i anslag. Verksamheten finansieras via den så kallade tv-avgiften som är en punktskatt på tv-innehav. I år har Sveriges Radio dessutom fått extra mycket skattepengar som ska gå till att stoppa falska nyheter under valrörelsen.