Riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V) har i veckan som gick efterlyst underhållning för de afghaner som ”strejkar” på Norra Bantorget. Bland annat efterfrågas teater. Vänsterpartisten är även av åsikten att lagar som omöjliggör asyl för så kallade ensamkommande från Afghanistan ska ”rivas upp” och passar samtidigt på att att resa krav på ”HBTQ-certifierade tolkar”.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen har länge varit kritisk till Migrationsverkets utvisningar till Afghanistan. Nuvarande lagar som begränsar möjligheterna för afghaner att få stanna i Sverige ska ”rivas upp” anser hon, och hon har bland annat prisat asylaktivisten Anna Lundbergs kontroversiella utredning, något som fick journalisten Joakim Lamotte att reagera tidigare i år.

Teater och bildkonst efterlyses
Men omsorgen om de afghaner som uppehåller sig illegalt i landet stannar inte bara vid utspel i media för riksdagsledamoten. Höj Larsen är väldokumenterad i sitt stöd för de uppmärksammade aktioner som ofta följer i samband med utvisningsbeslut av personer från nämnda grupp. Hon har tidigare uppmanat folk att swisha pengar till sådan aktivism och uttryckt att hon hoppas på ”verkställighetshinder” som ska stoppa plan med utvisningsdömda från att lyfta.

I förra veckan lanserade V-riksdagsledamoten en ny idé: I ett upprop på Facebook söker hon personer som kan bistå med underhållning för att förgylla tillvaron för de sittstrejkande afghanerna som sedan den 9:e juli åter ockuperar Norra Bantorget i Stockholm och få deras dagar att kännas lite mindre långtråkiga.

Höj Larsen efterlyser främst spela teater och visa bildkonst för de sittstrejkande. Huruvida det rör sig om att anordna en spontan amatörteater på plats för afghanerna eller ta dem till en etablerad teater på kvällarna framgår inte.

Framställer sig som krigande soldater
Tidigare i år rapporterade Samhällsnytt om ”ensamkommande barn” som släppt en musikvideo där de framställer sig som soldater som krigar. Musikvideon lanserades den 4 januari i år och visar migranter från Afghanistan som försöker etablera sig i musikbranschen i den genre som brukar kallas gangsta rap.

Samhällsnytt har även rapporterat om att Iran – som är det land en betydande andel av de ’ensamkommande’ afghanska unga männen anländer till Sverige ifrån – är ett säkert land för afghaner att leva i. Några allmänna asylgrundande skäl att lämna Iran för Sverige finns inte, i motsats till vad afghanerna själva hävdar.

Hans Westlund