I veckan polisanmäldes den rasidentitära organisationen Romska ungdomsförbundet (RUF) misstänkt för omfattande bedrägerier med skattepengar. Med hjälp av fejkade medlemslistor och påhittade lokalföreningar tros den romska gruppen ha tillskansat sig mångmiljonbelopp av de svenska skattebetalarnas pengar som man inte haft rätt till. Som huvudfigur pekas aktivisten och tidigare statsministerns och kungens gunstling Erland Kaldaras ut.

Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), som bland annat beviljar bidrag till olika typer av organisationer med ungdomsrelaterad verksamhet, som polisanmält Romska ungdomsförbundet. Detta efter att man upptäckt att verksamheterna till stora delar förefaller ha varit påhittade och endast ett sätt att stjäla pengar från skattebetalarna.

Romska ungdomsförbundet, med säte i Malmö, har påstått sig ha runt 40 lokalföreningar. Men en granskning visar att många av dessa överhuvudtaget inte existerar utan är rena papperskonstruktioner. I andra fall har medlemstalen kraftigt överdrivits.

Romsk aktivistprofil centralfigur i härvan

Som huvudfigur i de misstänkta miljonbedrägerierna pekas Romska ungdomsförbundets tidigare ordförande och aktivisten Erland Kaldaras ut. Han har skapat sig ett namn i offentligheten efter det ”avslöjande” som Dagens Nyheter gjorde 2013, då tidningen olagligen tillskansade sig utredningsmaterial från polisen i Skåne och riktade rasismanklagelser mot myndigheten för dess kartläggning av den i brottssammanhang överrepresenterade folkgruppen.

Polisen tvingades till följd av DN:s skriverier upphöra med sitt arbete att komma till rätta med den utbredda romska brottsligheten, något som kommit att drabba inte minst samhällets mest svaga och utsatta äldre, då åldringsbrott utgör ett dominerande inslag i de romska kriminella nätverkens verksamhet och från en redan hög nivå har ökat kraftigt det senaste decenniet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: ”Bajskrig” mellan romer vid hållplats

Fick träffa kungen och statsministern

För Erland Kaldaras blev historien däremot en språngbräda i karriären. Han fick träffa kung Carl XVI Gustaf och dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) och tillsammans med den senare bilda en särskild romsk referensgrupp utifrån föreställningen att romer i Sverige är diskriminerade och att uppfattningen om gruppens brottsbenägenhet grundar sig på fördomar. Kaldaras gavs en framskjuten plats i referensgruppens styrelse.

Posten innebar ett extra tillskott i de skattefinansierade inkomster som Kaldaras vid tidpunkten sedan ett decennium tillbaka redan haft sin huvudsakliga försörjning från. Sedan tidigt 2000-tal har han varit engagerad i en rad bidragsfinansierade etniskt romska föreningar och projekt varav de största och mest välkända är Romska ungdomsförbundet och Romska kulturcentret i Malmö.

Politiskt känsligt att granska

Att granska och ifrågasätta vad de här föreningarna och projekten egentligen sysslar med har varit politiskt känsligt, men för en tid sedan tog tjänstemän på Statens kulturråd ändå mod till sig och kunde relativt enkelt konstatera att det inte existerar någon redovisning eller bokföring av vad stora delar av de skattemiljoner man fått tagit vägen. Flera myndigheter valde då att stoppa bidragsrullningen.

I veckan beslöt också Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) på samma grunder att polisanmäla Romska ungdomsförbundet och dess företrädare Erland Kaldaras. Efter anmälan har två polisutredningar dragits igång. Kaldaras har de senaste åren varit föremål för flera brottsutredningar tidigare men samtliga har av ej förklarade skäl lagts ned.

LÄS ÄVEN: Bulletin-profil åtalas för tweet om romer och åldringsbrott

Över 100 miljoner i bidrag

En av utredningarna handlade om grovt bidragsbedrägeri i storleksordningen drygt 100 miljoner kronor som Kaldaras och hans romska släkt misstänktes brottsligt ha kvitterat ut för nio olika föreningar under åren 2005 till och med 2020. Polisen lyckades inte utröna vad föreningarna gjort för pengarna eller om de gjort någonting överhuvudtaget förutom att inkassera föreningsbidragen.

Detsamma gäller antalet medlemmar – det har inte gått att fastställa hur många medlemmar föreningarna haft eller om de haft några medlemmar alls. I en lokalförening visade sig samtliga medlemmar som kontrollerades tillhöra personer som inte ens existerar. Liknande resultat gav kontroller av medlemsförteckningarna i andra lokalföreningar. Personer som existerat har listats som medlemmar i de romska föreningarna men utan att ha en aning om att deras namn använts. I vissa fall har dessa inte ens varit romer.

Kvinnliga medlemmar visade sig vara män

En romsk kvinnoförening visade sig ha män som medlemmar och ungdomsföreningar vuxna medlemmar som i en mängd fall dessutom inte gick att hitta på de uppgivna adresserna eller bekräfta om de ens tillhörde verkliga levande människor. Personer som listats som ordförande i romska föreningar har nekat till att vara det, inte haft någon aning om vilka som är medlemmar eller uppgett att de tagit över verksamheten från romska släktingar som flyttat utomlands.

I Romska ungdomsförbundets årsmötesprotokoll har hela 45 medlemsföreningar tagits upp som underlag för att kvittera ut bidragspengar. Men endast enstaka av dessa har ens en webbplats eller kan ses ha haft någon som helst aktivitet i exempelvis sociala medier. En del föreningar finns inte ens på papperet i adress och företagsregister.

LÄS ÄVEN: Romska bröderna körde ihjäl sin mamma – åtalas

Brottsutredningar lades ned

Under polisutredningen mot den romska klanen Kaldaras befanns medlemsförteckningar bestå av handskrivna lappar, nedklottrade namn på kuvert och i vissa fall till och med på kaffefilter.

Men trots indikationer vid så gott som samtliga stickprovskontroller och andra utredningsfynd på att misstankarna om omfattande bedrägerier var välgrundade lades utredningen ned.

Vägrar svara på frågor från media

Genom upplägget med en myriad av påstådda lokalavdelningar med ett ännu större antal påstådda medlemmar har Romska ungdomsförbundet kunnat trissa upp bidragsbeloppen från MUCF rejält. Sammantaget handlar det om mycket stora summor pengar som misstänks vara åtkomna genom bedrägeribrott. Om den nya polisanmälan kommer länge än de tidigare återstår att se.

Romska ungdomsförbundets nuvarande uppgivna ordförande Rosana Millon vill inte prata med media. Tidigare ordföranden Erland Kaldaras har också gjort sig oanträffbar för kommentarer. Vilka som egentligen sitter i styrelsen är emellertid oklart då man inte lämnat in några uppgifter om detta till bolagsregistret.

LÄS ÄVEN: Här är falska poliserna som blåste åldringar på miljonbelopp