Ryska leveranser genom gasledningen Nord Stream i Östersjön kan komma att stoppas. Anledningen är att en gasturbin som skickats till Kanada för underhåll fastnat där på grund av sanktioner mot Ryssland.

Ryska Gazprom kan inte längre garantera en “trygg leverans” genom Nord Stream. Det meddelade företaget i ett pressmeddelande under onsdagen, som bland annat Interfax citerar.

Turbin fast i Kanada

Vid Nord Streams kompressoranläggning i Portovaya i Ryssland, som byggdes för drygt tio år sedan, har under våren påbörjats underhållsarbeten. Som ett led i det har en gasturbin skickats tillbaka tillverkaren Siemens i Tyskland för reparationer. En viktig komponent till en av flera kompressorer som behöver ses över.

Grafik

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Den tyska industrijätten har i sin tur skickat turbinen vidare till en av sina fabriker i Kanada. Men där satte den kanadensiska regeringen tidigare under sommaren plötsligt ned foten. Turbinen fick efter att ha genomgått reparationer och underhållsarbete nämligen inte skickas tillbaka till Ryssland på grund av sanktioner.

LÄS ÄVEN: Ingen kärnkraft och ingen rysk gas – bokstavlig kalldusch för medborgarna

– Vi kommer inte upphöra med att påtvinga Putinregimen stora kostnader så länge deras oförsvarliga invasion pågår, kommenterade Kanadas naturresursminister Jonathan Wilkinson beslutet.

Gasturbinen klassas av Kanada som “teknologi som skulle kunna gynna” Rysslands militär. En klassning som ifrågasatts av experter då turbinen har ett väldigt snävt användningsområde.

Europa beroende av gas

Europa och inte minst Tyskland är starkt beroende av rysk gas. I takt med att kol- och kärnkraft avvecklats, har importen av i synnerhet naturgas från Ryssland ökat. Naturgas täckte förra året mer än en fjärdedel av Tysklands totala energibehov. Innan den ryska invasionen av Ukraina transporterades en dryg tredjedel av gasen genom Nord Stream, och sedan dess har beroendet av gasledningen ökat.

I mars i år började Ryssland kräva betalt för gasen i rubel, för att förhindra att västvärlden genom sanktionerna ska kunna använda bankerna “som vapen”.

LÄS ÄVEN: Elpriserna rusar igen: ”Aldrig haft så höga julipriser”

– Det som har hänt är att vi levererat våra resurser till europeiska konsumenter, i det här fallet gas. De har fått den och betalat oss i euro. Sedan har de fryst pengarna. Med tanke på det har vi all anledning att kräva betalt i rubel eftersom vi delvis i praktiken levererat gratis gas till Europa, kommenterade Rysslands president Vladimir Putin beslutet.

Flera gasköpare, däribland danska gasbolaget Örsted med verksamhet i bland annat Sverige, har vägrat gå med på att betala i rubel. Örsted och andra kunder har därför inte betalat för sina senaste gasleveranser, varför Gazprom stängt av den. Flera av företagen köper dock rysk gas via Tyskland istället. Omkring hälften av den gas som Tyskland importerar från Ryssland skickas vidare till andra EU-länder.

Stryper gasen

Förra månaden började Gazprom emellertid strypa gasen genom Nord Stream till Tyskland, och angav den saknade turbinen och utebliven service som anledning. “Endast tre gaspumpningsenheter kan för närvarande vara i drift i Potrovaya”, hette det i ett pressmeddelande. Anläggningen har totalt åtta turbiner, varav två är reservenheter.

Tysklands klimatminister Robert Habeck var snabb med att anklaga Ryssland för att ägna sig åt ett politiskt spel, där gasleveranserna medvetet minskas för att sätta press på EU. Trots det inleddes från tysk sida intensiva förhandlingar med Kanada för att få loss den sanktionsbelagda turbinen samt nå en lösning kring underhållsproblematiken.

LÄS ÄVEN: Tyskland stoppar Nord Stream 2

I lördags meddelade Kanadas regering att sanktionerna mot Ryssland kommer utökas, i syfte att förhindra export av rysk olja och gas. Samtidigt nåddes en uppgörelse med Tyskland som den kanadensiska regeringen var mer tystlåten med. Den beslagtagna gasturbinen kommer skickas till Tyskland, som i sin tur får skicka den vidare till Ryssland. Kanada går dessutom med på att Nord Streams turbiner fortsätter att underhållas i Kanada i ytterligare två år.

Förslaget: Elda med ved

Men ryska Gazprom är inte nöjt med en under bordet-lösning som går ut på att gasturbiner smugglas via Tyskland, för att undgå västvärldens sanktioner. Företaget konstaterar krasst att det “inte har ett enda dokument som tillåter att Siemens flyttar gasturbinsmotorn från Kanada till Portovaya”.

Därmed, menar det ryska gasbolaget, kan det inte längre garantera en trygg gasförsörjning via Nord Stream. Beskedet oroar Europa, och frågetecken har uppstått kring hur européerna ska klara energiförsörjningen i vinter.

Förslag på lösningar saknas dock inte. Den tyska bankjätten Deutsche Bank föreslår exempelvis att tyskarna får elda med ved i vinter för att hålla sig varma, skriver Business Insider.

LÄS ÄVEN: EU-parlamentet godkänner kärnkraft och gas som hållbara