Finland kommer att förbjuda ryskregistrerade personbilar att köra in i landet. Det meddelade utrikesminister Elina Valtonen vid en pressträff på fredagen. Tidigare i veckan har redan Estland, Lettland och Litauen fattat liknande beslut.

Det finska förbudet träder i kraft natten mellan fredagen och lördagen den 16 september. EU-medborgare eller deras familjemedlemmar som är permanent bosatta i Ryssland undantas. Förbudet omfattar inte heller diplomater eller om inresan sker på grund av så kallade humanitära skäl.

LÄS ÄVEN: Ryssland anklagar EU för rasism när ryssars bilar, smink och trosor beslagtas

Ryskregistrerade bilar som inte omfattas av undantagen måste föras ut ur Finland inom sex månader.

Enligt utrikesminister Elina Valtonen kommer förbudet att minska på gränstrafiken mellan Finland och Ryssland rejält. I dagsläget kör omkring 5 000 personer över gränsen i veckan.

LÄS ÄVEN: EU-beslut: Ryssland en terrorstat

Svårare få visum

75 procent av gränspassagerna utgörs av personer med dubbelt medborgarskap, uppehållstillstånd eller familjeband till något av länderna. Resten sker med visum, något Finland kommer att bli strängare med att bevilja.

– Att sanktioner kringgås är tyvärr ett stort problem, också bland annat inom logistikbranschen. Företag har också ett stort ansvar över att sanktionerna följs, säger utrikesminister Valtonen.

LÄS ÄVEN: Så rundar Putin EU:s sanktioner