Ett barnsjukhus som under onsdagen bombades av Ryssland var i själva verket en bas som användes av den så kallade Azovbataljonen. Det hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Under onsdagen spreds otäcka bilder från den belägrade staden Mariupol i östra Ukraina. Ett sjukhus där både barn och födande kvinnor vårdades hade träffats av bomber. Även Samnytt publicerade en av bilderna, som visar en till synes höggravid kvinna med det sönderbombade sjukhuset i bakgrunden.

Ryssland: Fejk

Men bilderna, som i västvärlden rör upp starka känslor och antipati mot Ryssland, är arrangerade. Det hävdar den ryska journalisten Maria Dubovikova.

Dubovikova påpekar att samma höggravida kvinna förekommer på flera olika bilder, men i olika situationer eller med olika kläder på sig.

LÄS ÄVEN: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

På en bild går kvinnan själv ned för trapporna i det sönderbombade sjukhuset, på en annan bärs hon iväg på en bår och har då andra kläder på sig. På en tredje bild går kvinnan själv från sjukhuset, utan att verka vara i behov av en bår.

Kvinnan på bilderna pekas ut som en lokal influencer och Instagramprofil.

Påståendet: Användes av nazister

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov hävdar att barnsjukhuset användes som bas av Azovbataljonen. Azovbataljonen beskrivs som ett högerextremt eller nynazistiskt paramilitärt förband i Ukraina. Flera svenska nynazister har tidigare rest till Ukraina för att delta i nazistbataljonens strider.

LÄS ÄVEN: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Enligt Dubovikova används byggnaden inte som sjukhus längre, och det fanns inga patienter där när byggnaden bombades.

”Idiot”

Enligt lokala ukrainska myndigheter dödades tre personer och 17 skadades i attacken mot barnsjukhuset i Mariupol. En av de dödade uppges ha varit ett barn.

Den ukrainska nyhetsbyrån Unian rapporterar även de om att den ryske utrikesministerns pekar ut sjukhusbyggnaden som militär bas. Påståendena bemöts inte i sak från ukrainsk sida, däremot kallas Lavrov för ”idiot”.

Instagram-profilen till vänster påstås posera som den skadade gravida kvinnan till höger. Instagram/Twitter
Samma kvinna tycks förekomma på flera olika bilder. Twitter

SE ÄVEN: FN: Över 500 civila döda i Ukraina