Sedan ryska gränsvakter börjat låta illegala invandrare ta sig vidare till Finland förbereder nu landet en begränsning av trafiken vid den östra gränsen. Finska politiker lovar att göra allt för att säkra gränsen.

På tisdagen kallade inrikesminister Mari Rantanen från Sannfinländarna till en blixtinkallad presskonferens efter att utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterat frågan.

– Ryska myndigheters verksamhet har ändrat på det sättet att resor från Ryssland till Finland tillåts trots att det saknas rätta dokument. Det handlar alltså om olaglig inresa, sa Rantanen.

LÄS ÄVEN: Ryskregistrerade bilar portas från Finland

Ministern utesluter inte en stängning av gränsen och säger att regeringen är redo att ta till alla åtgärder som krävs. Man arbetar också på att ta fram ett förslag som tillåter att regeringen bland annat begränsar eller centraliserar gränsövergångarna.

Enligt statsminister Petteri Orpo är Finland redo att ta till alla verktyg som behövs för att trygga landets säkerhet. Han bekräftar också till viss del misstankarna om att det kan handla om ett ryskt hybridkrig mot Finland.

– Det är tydligt att de här människorna får hjälp att ta sig till gränsen. Det här verkar vara ett mycket medvetet beslut. Regeringens budskap är tydligt: Vi måste ta det här på allvar och värna om säkerheten vid vår gräns.

Från Mellanöstern

Enligt Orpo har ryska gränsbevakare följt och transporterat migranter till gränsen och ska ha uppmanat dem att ansöka om asyl i Finland.

– Man behöver inte vara orolig. Vi har en fantastisk gränsbevakning och lagen tillåter begränsningar vid gränsen.

– Mitt budskap till finländarna är att vi följer med situationen och vidtar åtgärder om det behövs.

Under förra veckan kom 71 illegala migranter utan korrekta dokument till den finska gränsen och ytterligare 60 på måndagen och tisdagen. De flesta är från Mellanöstern.

LÄS ÄVEN: Tuffare krav för att få finskt medborgarskap