Ryssland har tagit fram ett vaccin mot cancer som kommer lanseras nästa år. Det skriver den ryska nyhetsbyrån Tass. Men nyheten ifrågasätts i västvärlden.
Det är i februari i år som den ryske biologiprofessorn Alexander Makarov tillkännager framsteg för den ryska medicinska forskningen: Ett botemedel mot cancer.
Nyheten presenteras vid Forum för framtidsteknik i Moskva.
– Nästa utveckling jag skulle vilja tala om handlar om onkolytiska virus. Under pandemin var vi alla rädda för ordet “virus”. Vi tänkte att virus var något dåligt som måste bekämpas, säger Makarov och fortsätter:
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– Men onkolytiska virus är inte patogena utan de agerar direkt mot cancerceller. De gör så på ett riktat sätt, och de förstör cancercellerna.
“Tumören försvann”
Makarov berättar att forskarna tagit fram fler än 30 olika onkolytiska virus, och att en “cocktail” av dessa kan användas för att bekämpa olika typer av cancer.
Enligt professorn har dessa onkolytiska virus redan testats på patienter med glioblastom, en form av hjärncancer, och på patienter med bröstcancer.
– Tumören försvann helt, säger han om bröstcancertestet.
Under forumet, som den ryske presidenten Vladimir Putin deltar i, talas det även om ett vaccin mot cancer. Några närmare detaljer kring det vaccinet framkommer emellertid aldrig då, men nyheten fångas samma dag upp av brittiska Reuters.
Klart nästa år
Nu meddelar emellertid den ryska nyhetsbyrån Tass att ett mRNA-vaccin mot cancer är klart, och att det kommer börja användas på patienter redan i början av nästa år.
Vaccinet uppges helt och hållet vara utvecklat i Ryssland i samarbete mellan flera olika ryska forskningscentrum.
De första prekiliniska studierna ska nyligen ha avslutats, och resultaten av dem påstås visa att de utvecklade vaccinen “förhindrar tumörutveckling och potentiella metastaser”.
Artificiell intelligens (AI) rapporteras ha påskyndat utvecklingen av vaccinet. AI-drivna neurala nätverk minskar tiden för att ta fram individanpassade cancervaccin avsevärt, förklarar Gamaleja-institutet för epidemiologi och mikrobiologis direktor Alexander Gintsburg.
Skepsis i västvärlden
Men att Ryssland skulle ha lyckats med några större eller banbrytande framsteg inom cancerforskningen är påståenden som forskare i västvärlden ifrågasätter.
– Innan vi ser data från ett kliniskt test, så måste vi vara skeptiska till det här, säger immunologiprofessor Kingston Mills, verksam på Irland, till Newsweek.
– Jag kan inte se något i några vetenskapliga tidsskrifter om det här. Det är normalt där man som vetenskapsman först läser om ett genombrott.
Mills säger att han inte kan bedöma nyheten innan han har mer fakta, men påpekar samtidigt att idén med cancervaccin är reell. De mest kända är vaccinen mot HPV, vilka skyddar mot omkring 90 procent av all livmoderhalscancer.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.