På lördagen uppmärksammades det att en socialdemokratisk kommunpolitiker i Västsverige stödjer det våldsbejakande vänsternätverket AFA. Vid sidan om kommunpolitik tjänstgör socialdemokraten även som styrelseledamot i flera kommunala bolag.

Det är Exakt24 som har publicerat en video i vilken de konfronterar 41-årige Joakim Cederberg-Hake som tjänstgör i Partille kommunfullmäktige, Partille Energi AB, Partille Energi Nät AB och Partillebo AB.

Det framgår av videon att Cederberg-Hake hyllar Antifascistisk aktion (AFA) i sociala medier. Vänsternätverket angriper personer, organisationer och företag som man anser är ”fascistiska” – det kan bland annat handla om våldsamma hembesök för att skrämma personer. Säkerhetspolisen klassar AFA som ett hot mot delar av det demokratiska statsskickets grundläggande funktioner.

På Facebook delar s-politikern en länk till AFA:s hemsida och skriver att nätverket i hans tycke ägnar sig åt ”saklig och viktig kartläggning av samhällsfarliga element”.

S vill inte svara på frågor om politikern

Socialdemokraterna har valt att inte svara på uppgiften att Cederberg-Hake hyllar AFA. Katarina Bosetti Kristoffersson är ordförande för Socialdemokraterna i Partille och hon har stängt av sin telefon.

Katarina Bosetti Kristoffersson (S). Foto: Faksimil Facebook

På Facebook försvarar Cederberg-Hake sitt klädval med terroristorganisationens emblem på bröstet eftersom han anser att just Partille kommun inte har med saken att göra.