I torsdagens program av SVT Opinion live berättade en pensionär med lång bakgrund som S-väljare och fackrörelsen varför han har gått över till Sverigedemokraterna. Enligt honom har Socialdemokraterna helt och hållet tappat fotfästet.

På fredagen visade Demoskops senaste mätning att om det vore val idag skulle Sverigedemokraterna få hela 25,4 procent. Det skulle göra SD till Sveriges största parti med god marginal.

Dagen innan sände statstelevisionen Opinion live där programledaren Belinda Olsson presenterade den pensionerade snickaren Hans Hveid som sedan 70-talet röstat på Socialdemokraterna men nyligen gått över till SD.

LÄS ÄVEN: Ny rekordnotering för SD – nu överlägset Sveriges största parti

Hveid berättar för tittarna att han ”vurmar för våra gamla, våra hemlösa och psykiskt sjuka” vilket gör valet av Sverigedemokraterna självklart för honom medan han inte skräder orden rörande sitt gamla parti.

– Socialdemokratin är en stor och förbaskad skam för arbetarkåren i Sverige. Jag har aldrig skämts så mycket. Socialdemokratin har tappat hela sitt fotfäste. Det jag kom ihåg från 70-talet när jag var ung grabb det finns inte, det finns inte med på kartan längre.

Hveid: ”S skulle svepas rätt ut från jordens yta”

Vidare presenterade den pensionerade snickaren en lösning för Socialdemokraternas framtid där han menar att det krävs ett helt nytt parti.

– Det enda som skulle hända i dagens läge för att få någon ordning i det här landet. Det är att socialdemokratiska partiet skulle svepas rätt ut från jordens yta och det skulle bildas ett nytt arbetarparti där det inte är massa SSU-broilers som växer fram typ Anders Ygeman.

I programmet får Hveid svar på tal av den socialdemokratiska veteranen Mayvor Lundberg som tidigare var ordförande i kommunfullmäktige i S-fästet Oxelösund.

– Det här är ju lite skrämmande. SD kan inte ta hand om hemlösa och värna om de äldre. Ni har inte politiken att göra det.

S-veteranen är missnöjd över ”lojalitet”

Lundgren berättar även att hon deltar i Opinion live eftersom hon också är missnöjd med utvecklingen av partiet. Men inte av samma anledningar som Hveid. Hon är istället besviken på att partiet tappat förtroendet vilket gör att väljare röstar på Sverigedemokraterna. På frågan vad Lundgren vill se mer av svarar hon ”lojalitet och rättvisa”.

Hveid säger till S-veteranen, ”gör något åt det då?” Lundgren svarar honom, ”ja, det håller vi på och jobbar med”.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar delningar av Socialdemokraternas mörka historia