I en undersökning som Novus utfört framgår det att nästan hälften av Socialdemokraternas väljare vill se finansminister Magdalena Andersson ta över efter statsminister Stefan Löfven då han avgår formellt senare i år.

Sedan Stefan Löfven meddelade att han avgår har spekulationerna kring efterträdaren främst handlat om den nya partiledarens kön och Magdalena Andersson har pekats ut av många som den mest lämpliga kandidaten.

Att Andersson är en favorit även bland partiets väljare bekräftas av en ny undersökning från Novus där 48 procent uppger att de vill se henne ta över.

– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, även om siffrorna till viss del kan vara en reaktion på att hon målats upp som det uttalade önskemålet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna kräver en kvinna som ny partiledare

Bland yngre och inom LO är stödet för Andersson dock inte fullt så starkt. Bland väljarna är inte heller kravet på att det måste bli en kvinna lika starkt som inom partiet, 54 procent av de tillfrågade uppger att det inte är viktigt medan 37 procent anser att det spelar roll.

Näst populärast att ta över Löfvens plats är socialminister Lena Hallengren med 13 procent och på tredje plats hamnar inrikesminister Mikael Damberg med åtta procent. Justitieminister Morgan Johansson får noll procents stöd.

Öppnar för posten

På onsdagen kommentar Andersson spekulationerna kring hennes eventuella framtida roll.

– Nu har han precis meddelat att han ska avgå och nu kommer partiets medlemmar att kunna säga sitt till valberedningen, och så kommer dom att kunna genomföra sitt arbete. Det är viktigt att den processen får ha sin gång. Jag är ju finansminister i Stefan Löfvens regering. Vi håller precis nu på att sätta ihop en budget. Det är ett väldigt tufft parlamentariskt läge, så det är det som upptar hela mitt fokus just nu.