För inte alltför länge sedan var termen ”islamisering” något som endast användes i sverigedemokratiska kretsar och ansågs vara både falskt och ”rasistiskt”. Oavsett semantiken har Sverige under de senaste åren anpassats alltmer till islam och kraven från den ständigt växande gruppen muslimer ökar – listan över exempel är lång.

Pågår det en islamisering av Sverige? Den frågan har Josefin Utas, tidigare aktiv inom Miljöpartiet och Medborgerlig Samling samt före detta Slöseriombudsman, granskat genom att titta på hur det verkligen ligger till i samhället.

I ett blogginlägg konstaterar Utas att oavsett vad man väljer att kalla det så har islams påverkan på och anpassningen till islam i Sverige ökat kraftigt de senaste årtiondena, något hon listar 60 exempel på.

Utas slår också fast att i takt med att antalet muslimer i Sverige ökar präglas samhällsdebatten alltmer om islamrelaterade problem och att vi fått helt nya fenomen här som inte existerande här förut – dessutom i en så stor omfattning att de börjat bli tongivande på olika ställen.

Får hjälp av svenskar

Vidare noterar hon att bara för att det finns invandrargrupper i ett land innebär det inte nödvändigtvis att det blir ett stort tryck på majoritetssamhället att anpassa sig till dem, men islam är annorlunda och det ligger i religionen att den ska spridas aktivt. Dessa grupper får dessutom hjälp i sin kamp av svenskar som agerar undfallande och förordar anpassning eller särrättigheter för islam.

Oavsett vad man väljer att kalla det, islamisering eller inte, så konstaterar jag att influensen från islam på Sverige är starkt och att Sverige förändras åt det hållet. Frågan är snarare hur långt utvecklingen kommer att gå, hur snabbt och vad resultatet blir. Eller om och när utvecklingen vänder och vart den leder då – parallellt med detta anpassar sig ju många med utländsk bakgrund också till svensk kultur och värderingar.

Som stöd för påståendet att Sverige islamiseras har Josefin Utas satt ihop en lista med exempel fördelade på tre kategorier: Fakta om läget, påtryckningar och undfallenhet eller anpassning.

Utas tio första punkter:

1. Stora mängder kvinnor bär numera hijab, även ansiktstäckande niqab, särskilt i städer och i vissa områden.

2. Antalet moskéer växer i Sverige. Flera finansieras av andra stater så som Förenade Arabemiraten, Qatar och Turkiet via turkiska myndigheten Diyanet.

3. Skolor, förskolor och folkhögskolor finns med islamisk profil. (En del har fått stänga på grund av problem med ojämställdhet, förskingring av pengar m.m.)

4. Den radikala salafistiska organisationen Hizb ut-Tahrir, som vill införa ett islamskt kalifat och är förbjuden i många andra länder, demonstrerar numera på torg i Sverige.

5. Frisörer anordnar och gör reklam för särskilda avdelningar för beslöjade kvinnor.

6. Hamas attack mot Israel firades på gator och torg i Sverige (och i den övriga världen).

7. Fenomen främmande för svensk kultur, så som månggifte, barnäktenskap och tvångsäktenskap sker/finns numera i Sverige.

8. Islam är den näst största religionen i Sverige (och arabiska är numera det näst största språket).

9. Förskolepersonal övervakar barn och tvingar dem att ha hijab på sig, på uppmaning av deras föräldrar. Flickor begränsas, tillåts inte visa benen tex.

10. Sverige var ett av länderna varifrån flest personer, per capita, åkte för att stödja IS.

Resten av listan kan läsas på Josefin Utas blogg.