Det blev vänsterliberalt ramaskri när SD-toppen Björn Söder för tio år sedan konstaterade att samer inte är svenskar. Påhoppen mot Söder för uttalandet har sedan upprepats vid ett flertal tillfällen. Att det inom den samiska gruppen hela tiden funnits de som gett SD-toppen rätt har inte hjälpt. Nu får Söder förnyat stöd från den stridbare sameprofilen, tillika partikamraten, Niklas Sarri.

Niklas Sarri är kommunföreningsordförande för SD i Kiruna. Han är också same och starkt engagerad i samiska frågor. Sameland, eller Sapmi, sträcker sig över delar av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Beroende på var i regionen man har man medborgarskap i något av dessa fyra länder.

Men det gör personen ifråga inte till svensk, norrman, finländare eller ryss. Man är fortfarande same som primär etnisk identitet. Det här försökte för tio år sedan SD-toppen Björn Söder förklara i en TV-intervju men upptäckte snabbt att han klivit ut på minerad mark där partiets politiska motståndare medvetet feltolkade vad Söder sagt och sedan riktade ett bombardemang av rasismanklagelser mot denna halmgubbe.

Ingen motsättning vara same och sverigedemokrat

Idag, tio år senare, finns inte någon motsättning mellan att vara same och Sverigedemokrat, utan i stället en rad beröringspunkter på hur man ser på detta med etnisk identitet och identifikation kontra formellt medborgarskap.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

LÄS ÄVEN: Samer föredrar kärnkraft framför vindsnurror

Ett exempel på detta är 50-årige Niklas Sarri, Sverigedemokraternas starke man i Kiruna, tursimföretagare – och same. För honom råder det ingen tvekan om vad han är, oavsett vad det står i officiella dokument:

– Samer är inte svenskar. Och det beror på att vi är samer, konstaterar han.

“SD vågar ta i de obekväma frågorna”

Uttalandet fälldes under Sverigedemokraterna kommun- och regiondagar i Norrköping den gångna helgen, där Sarri fanns på plats. Betydligt längre än han varit Sverigedemokrat har han varit stridbar i samiska frågor. Sarri har också ett förflutet i KD, som han förra året lämnade till förmån för SD som han anser på ett bättre sätt tillvaratar de samiska intressena.

– Sverigedemokraterna är ett parti som vågar ta i de här riktigt obekväma frågorna, sade han med anledning av partibytet.

Kritisk till samisk maktelits privilegier och särrättigheter

Sarri har riktat kritik mot att vissa sameklaner har exklusiva privilegier när det gäller sådant som rätten till fiske och att bedriva renskötsel. Det har försatt honom på konfliktkurs med mäktiga krafter i det samiska civilsamhället som vill behålla sina särrättigheter.

LÄS ÄVEN: Björn Söder slår tillbaka mot desinformation i Aftonbladet

– Jag har drivit de här frågorna länge och samarbetat med Sverigedemokraterna på olika sätt sedan 2016. Så det är klart att det blir hatstormar och en massa fördomar. Och jag får höra att jag hatar samisk kultur, är en förrädare och det ena med det andra, berättar han.

Söders hållning “egentligen ganska självklar”

Att Sarri ställt sig på Söder sida i identitetsfrågan om samer och svenskar, är en av de saker som retat upp personer på vänsterkanten som anser sig har tolkningsföreträde i samiska frågor. För Sarri är det kristallklart att Söder medvetet har misstolkats av politiska motståndare och att det ”egentligen är ganska självklart” vad han faktiskt menade.

– Vad det egentligen bottnade i, det var vi har fem minoriteter i Sverige: samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Och att vi inte kan lägga samma anpassningskrav, eller assimileringskrav, på dem som vi tycker att man måste göra om man kommer ifrån andra länder.

Har stöd i forskning och FN:s urfolksdeklaration

Sarri menar att Söders uttalanden och hållning har stöd i såväl forskningen som i FN:s urfolksdeklaration. I den klargörs skillnaden mellan att vara exempelvis svensk till sin nationalitet, men samisk i sin kultur- och identitetsuppfattning.

Bild: Mats Andersson.

Det innebär dock inte, anser Sarri, att samer ska ha vilka särrättigheter som helst, och i synnerhet inte vissa samer i förhållande till andra. Han har bland annat kritiserat den så kallade Girjasdomen där Högsta domstolens ger sametinget i byn Girjas rätt att bestämma vilka som får och inte får fiska och jaga på samebyns område.

Straffats av samiska makteliten

Lika kritisk är han till den svenska rennäringslagen som slår fast att renskötsel endast får utövas av samer om de är medlemmar i en sameby, vilket formellt och juridiskt är detsamma som att tvingas vara medlem i en ekonomisk förening. Enligt Sarri ger den lagar och domslut en klick på fyra procent av samerna makt och privilegier som övriga samer berövas.

Sarri tillhör själv dem som straffats av den samiska makteliten för sina åsikters skull. När hans renägande mormor innan hon avled ville överlåta sitt så kallade renmärke på sonsonen, vilket inte är något ovanligt, blev det tvärt nej från beslutsfattarna i samebyn utan att några skäl angavs och ett beslut som Sarri inte kan överklaga.