”Vi älskar yttrandefrihet och vi älskar satir, men det här är inte det”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Efter att Hanif Bali (M) lagt ut en bild på sig själv där han håller i ett vapen, som en reaktion på att DN blivit upprörda över att Sara Skyttedal (KD) poserat med en revolver på en skyttebana, har mediehusens branschorganisation Tidningsutgivarna tolkat det hela som ett förtäckt hot mot medierna.

Tidningsutgivarna hänvisar även till en bild Bali lade ut i somras där man skojar med att DN upprepade gånger haft åsikter om Hanif Bali vars humor de har uppenbara svårigheter med att förstå sig på.

Detta fick TU att begära ett möte med M-ledaren Ulf Kristersson ”angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier”.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om, säger Jeanette Gustafsdotter.

– I den här valrörelsen har vi sett flera exempel på hur politiker och andra partipolitiskt anslutna valt att medvetet misskreditera medier för deras nyhetsprioritering och utförda arbete. Självklart får man kritisera medier och diskutera hur viss rapportering ser ut. Det är bra och viktigt. Men här handlar det om en önskan om att underminera mediernas demokratiska samhällsuppdrag.

– Hoten är allvarliga redan i dag. Och en förvärrad situation, med tal om medier som fiender och motståndare, kan leda till katastrof. Senast i somras såg vi sorgligt exempel på det när en beväpnad man gick in på en tidningsredaktion i Annapolis i Maryland och sköt ihjäl fem journalister och skadade två. Vi måste sätta stopp för den här utvecklingen redan nu. Vi måste få tillstånd ett nytt och mindre aggressivt samtalsklimat.