➤ På torsdagskvällen debatterade Paula Bieler (SD) mot Johan Forssell (M) i SVT Aktuellt.

I Ipsos novembermätning går Moderaterna starkt framåt med sex procentenheter samtidigt som SD backar nästan tre. Partiledarbytet tycks ha gått hem – enligt Samhällsnytts läsare är dock Moderaternas kopiering av Sverigedemokraternas politik den främsta anledningen till uppgången.

SD och Moderaterna tävlar nu om de invandringskritiska rösterna. I debatten tydliggjordes att vissa skillnader ändå kvarstår.

– Man vill fortfarande inte se kopplingen mellan ett allt för stort mottagande och ett fortsatt byggande av utanförskap, sa Paula Bieler medan Johan Forssell menade att Sverige fortsatt ska vara öppet mot omvärlden och vara en del av globaliseringen samt fördjupa EU-samarbetet.

Forssell ville heller inte sätta något tak för hur många Sverige ska ta emot varje år, istället menade han att det är integrationen som måste förbättras och utanförskapet som måste bekämpas.

– Jag tror inte att det handlar om omfattningen, utan snarare om inställningen, sa Forssell.

– Samtidigt står Moderaterna fast vid att man fortsatt ska få tandvård och sjukvård till en billig penning om man befinner sig här illegalt. Det är en politik som inte håller samman eller går ihop. Vill man ha en långsiktig hållbarhet, så är det det som vi har sagt under alla år som gäller, sa Bieler.